Špargji - zelenjava z veliko vitamini in malo kalorijami

 

Šparglji vsebujejo beljakovine, kalij, železo, provitamin A, vitamine E, B1, B2, B6 in C ter imajo zelo malo kalorij in so primerno živilo za diabetike.

Folna kislina, ki jo vsebujejo šparglji, je pomembna za pomlajevanje celic, za tvorjenje krvi in za nastajanje hormonov. Šparglji spodbujajo presnovo in delovanje ledvic ter delujejo čistilno. Ljudje, ki so nagnjeni k ledvičnim kamnom in visoki vsebnosti sečne kisline v krvi, morajo uživati šparglje v zmernih količinah.

Šparglji izvirajo iz Male Azije, kjer so jih ljudje gojili že pred 2000 leti. Poznali so jih že stari Grki, obstajajo pa tudi zapisi, da so jih Rimljani gojili že leta 200 pr. n. št.. V ostali Evropi so postali priljubljeni šele konec 16. stoletja, kasneje pa se je kultura gojenja in uživanja špargljev prenesla v Severno Ameriko, kjer so postali priljubljeni med ameriškimi staroselci, ki so verjeli v božanskost te rastline.

Recept za gurmansko omleto s šparglji ter ostale okusne jedi iz špargljev najdete na Okusno.je