Kostanj - hranljiva jesenska poslastica

 

Hranilne snovi in aktivne sestavine kostanja krepijo krvni obtok in pomagajo v prehodnem obdobju, ko se organizem prilagaja na čedalje hladnejše vreme. Glavna sestavina kostanja je škrob, ki ga je v surovem plodu približno 44 odstotkov. Poleg tega kostanj vsebuje sladkor ter približno 4 odstotke beljakovin in 2 odstotka maščobe. Bogat je z vitamini skupine B (B1, B2 in B6) ter minerali (kalcij, kalij, magnezij in fosfor). Sto gramov plodu vsebuje približno 213 kcal.

Kostanj vsebuje veliko ogljikovih hidratov in malo maščob. Običajno ga uživamo pečenega ali kuhanega in je hranljiv ter okusen vmesni obrok blagega, rahlo sladkega okusa. Zaradi visoke vsebnosti škroba je iz kostanja mogoče izdelati moko, ki jo lahko uporabimo samostojno ali pa jo zmešamo z moko iz drugih žitaric in iz nje pripravimo različno pecivo in kruh. Kostanj lahko uživamo tudi v obliki pireja ter kot dodatek različnim sladkim in slanim jedem ter juham. Seveda pa ne gre brez kostanjevih sladic, od kostanjevih potic, rogljičkov, peciv, do tort in sladoledov. Skuhan, olupljen in zamrznjen, je na voljo vso zimo.

Recept za rižoto s kostanjem ter ostale okusne jedi iz kostanja najdete na Okusno.je