Kaki - zlat jesenski sadež

 

Kaki izvira iz Kitajske. 100 gramov težak sadež kakija vsebuje le 70 kalorij in malo maščob, a je obenem zelo bogat vir prehranskih vlaknin.

Vsebuje zdravju koristne fitonutriente in antioksidante, kot so vitamin A, beta karoten, likopen, lutein ipd. Te spojine skupaj delujejo zaščitno in proti prostim radikalom, zato imajo pomembno vlogo pri staranju ter številnih bolezenskih procesih. Kaki je tudi zelo dober vir vitamina C. Redno uživanje hrane, bogate z vitaminom C, pomaga telesu, da razvije odpornost. Sadeži vsebujejo tudi veliko B-kompleks vitaminov in mineralov, kot so kalij, mangan, baker in fosfor.

Zrele, bolj trpke kakije lahko v hladilniku hranite nekaj mesecev, medtem ko imajo mehkejše sorte krajši rok uporabe in jih je najbolje na sobni temperaturi hraniti nekaj dni.

Recept za kakijevo kremo s smetano ter ostale okusne jedi iz kakija najdete na Okusno.je