Ribez - bogastvo vitamina C

 

Rdeči ribez, avtohtona slovenska vrsta, vsebuje podobno količino vitamina C kot agrumi, po zaslugi zanimivega svežega okusa pa je nadvse primeren za pripravljanje poletnih sokov in sladic.

Ribez je odličen diuretik, ugodno vpliva na prebavo in čisti kri. Uživanje ribeza pospešuje znojenje. Kure z ribezom se v domači medicini uporabljajo za znižanje temperature in pri ledvičnih obolenjih. Ker je bogat z vitaminom C, A B 3 kalijem, kalicijem in železom, krepi imunski sistem. Poleg tega pospešuje nastajanje hormonov, varuje sluznico, pomirja živčevje, izboljšuje razpoloženje, spodbuja delovanje srca ... Pravijo, da temnejši kot je ribez, več zdravilnih lastnosti ima.

Njegov intenziven, sočen okus je razlog, da je ta sadež izjemno priljubljen v kuhinji. Ribezova marmelada je gurmanska specialiteta, ki tekne namazna na kruh, kot dodatek sladicam ali kot priloga k divjačini.

Recept za zdrobove rezine z ribezom ter ostale okusne jedi iz ribeza najdete na Okusno.je