Slive - za boljšo prebavo in razstrupljanje

 

Slive pomagajo pri zaprtju, napihnjenosti, skrbijo za dobro prebavo, pomagajo pri odvajanju strupenih snovi iz telesa ... Izjemno popularnost so dosegle takrat, ko so raziskovalci odkrili, da vsebujejo ogromno antioksidantov. Vsebovale jih naj bi celo več, kot katero koli drugo sadje.

Slive so odlične tudi posušene. Skrbijo predvsem za urejanje prebave in pomagajo pri pomanjkanju apetita ali če ste zaprti. Suhe slive vsebujejo skoraj še enkrat več pomembnih vitaminov kot sveže: suha sliva vsebuje dvakrat več vitamina A kot sveža, desetkrat več vitamina K, betakarotena vsebuje tri- do petkrat več, luteina šestkrat več, vitamina C pa vsebujeta sveža in suha sliva približno enako. Vendar pa s suhimi slivami ne smete pretiravati, saj vsebujejo tudi precej sladkorja.

S pretiranim uživanjem sliv lahko povzročite, da se v črevesju nakopičijo in ne prebavijo. Te začnejo v organizmu vreti in posledica so napihnjenost in želodčni krči.

Slive lahko uživate sveže ali suhe, iz njih lahko pripravite odlične marmelade, kompote, peciva ali jih ponudite kot prilogo k mesnim jedem.

Recept za slivove cmoke iz skutnega testa ter ostale okusne jedi iz sliv najdete na Okusno.je

Bučke - odlična in okusna poletna hrana

 

Bučke vsebujejo betakaroten, vitamine C, B in E, lutein, kalij, fosfor, kalcij, mangan in magnezij. So lahko prebavljive in imajo malo kalorij, zato so idealno hranilo za vse, ki se borijo z odvečnimi kilogrami. Raziskave kažejo, da znižujejo raven holesterola v krvi in preprečujejo bolezni srca.

Pri nakupu izberite manjše in tanjše plodove, saj so boljšega okusa. Preverite, če so čvrste in ali je njihova lupina bleščeča in nepoškodovana. Neoprane bučke hranite v hladilniku in jih porabite v tednu dni. Če so bučke mlade in majhne, jih ni treba lupiti, dovolj je, da jih dobro operete. Lahko jih jeste sveže ali pa jih dušite, spečete v pečici, pripravite na žaru ali kratek čas kuhate v vreli vodi. Bučke imajo nevtralen okus, zato jim je priporočljivo dodati začimbe (ingver, sol, bazilika, majaron, origano) in malce olivnega olja. Pred pečenjem na žaru jih lahko marinirate v balzamičnem kisu.

Čeprav bučke uporabljamo kot zelenjavo, so sadje, sorodno so melonam. Če jih želite postreči kot sladico, jih ocvrite v krhkem testu, posladkajte in še tople postrezite.

Recept za zvitke iz bučk in prekajenega lososa ter ostale okusne jedi iz bučk najdete na Okusno.je

Maline - poletni sadež z božanskim okusom

 

Maline vsebujejo velike količine vitamina A, zaradi česar so odlično naravno sredstvo za boljši vid in so izjemno bogat vir vitamina C. Maline delujejo antioksidantivno in odvajalno, saj čistijo črevesje ter odpravljajo zaprtost in pomagajo pri težavah z mehurjem in ledvicami. Pomagajo tudi proti povišani telesni temperaturi, saj pospešujejo potenje, čistijo žolč, normalizirajo krvno sliko ter krepijo imunski sistem in srce.

Maline so vsestranski sadež, ki ga je najbolj priporočljivo uživati samega, lahko pa je zanimiv in okusen dodatek oziroma sestavina pri peki tort, peciv, pri izdelavi kompotov, marmelad, sladoleda ... Liste maline lahko uporabite za pripravo okusnega čaja.

Če malin nimate na domačem vrtu, pri nakupu upoštevajte naslednje: maline morajo biti čvrste in zrele (temno rdeče). Če so pakirane v plastične posode, potem se prepričajte, da na dnu posode ni usedline malinovega soka. Sveže maline zdržijo v hladilniku dan ali dva, zato jih ne hranite prav dolgo, ampak jih še sveže porabite za pripravo okusnih poletnih sladic ali pa jih shranite v zmrzovalniku za pripravo okusnih smoothijev in sladic takrat, ko jih ne bo več mogoče nabrati na vrtu ali kupiti na tržnici.

Recept za malinovo rulado ter ostale okusne jedi iz malin najdete na Okusno.je

Borovnice - čudežno živilo

 

Poleg špinače in lososa so borovnice ena izmed treh, s hranilnimi snovmi, najbogatejših živil. V majhnih jagodah se skriva toliko antioksidantov, kolikor jih vsebuje petkratna količina korenja, jabolk, brokolija ali bučk! Poleg izrednih zdravilnih učinkov, borovnice zmanjšujejo tudi tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja ter raka. Pomagajo pri izboljšanju koordinacije, ravnotežja in celo pri multipli sklerozi. Hvaležna jim bo tudi koža, saj jo ohranjajo zdravo in zmanjšujejo gubice okrog oči. Borovnice vsebujejo velike količine rastlinskih hranilnih snovi - predvsem antocianina, ki jim daje značilno modro vijoličasto barvo.

Recept za borovničevo marmelado brez dodanega sladkorja ter ostale okusne jedi iz borovnic najdete na Okusno.je