Špinača - listnata zelenjava, bogata z železom

 

Špinača je odličen vir folne kisline, vitaminov A, B6, C in E, magnezija, mangana, kalcija in kalija. Bogata je tudi z železom, zaradi česar je zlasti priporočljiva za vegetarijance in vegane. Da ohranite vse njene dobre sestavine, jo je najbolje pripraviti na pari in v čim krajšem možnem času. Iz nje lahko v kombinaciji s kakšno drugo listnato zelenjavo in s sadjem, izdelate tudi zeleni smoothie in tako ohranite vse njene dragocene sestavine.

Zakaj uživati špinačo? Vitamin C krepi imunski sistem, kalij pripomore k boljšemu delovanju ledvic in srca, kalcij pomaga pri zdravi rasti kosti in zob, magnezij pa krepi naše mišice. Vlaknine, ki se nahajajo v špinači pomagajo pri zaprtju in izločanju strupov iz telesa.

Recept za testenine s špinačo, paradižniki in piščancem ter ostale okusne jedi iz špinače najdete na Okusno.je

Češnje - sočni in hrustljavi poletni sadeži

 

Strokovnjaki priporočajo, da zaradi številnih zdravilnih učinkov lahko vsak dan pojemo vsaj četrt kilograma svežih češenj. Vsebujejo namreč veliko rudnin, med katerimi prevladujejo silicij, železo, kalcij, kalij, magnezij in cink, ter vitamin C. Za zdravilno delovanje češenj je v veliki meri odgovorno temno rdeče barvilo, ki v telesu lovi proste radikale in varuje pred škodljivim delovanjem ultravijoličnih žarkov. Ti hrustljavi sadeži vsebujejo tudi folno kislino, ki je pomembna za rast in tvorbo krvi ter pomaga pri nemotenem delovanju možganov in živčevja.

Najbolj zdrave in okusne so sveže češnje. Ponudite jih lahko z jogurtom, domačo skuto ali sladoledom. Pravilno posušene pa pozimi le namočite in uporabite za pripravo sadnih kompotov brez kuhanja ali iz njih pripravite češnjevo marmelado, džem in kompote ter jih uživate tudi pozimi.

Recept za češnjev kolač in ostale okusne jedi iz češenj najdete na Okusno.je

Bezeg - "zdravilna skrinjica"

 

Bezeg ima številne zdravilne lastnosti - pomaga pri sladkorni bolezni, senenem nahodu, vzpodbuja delovanje znojnic, niža vročino in odpravlja prehlad, čisti kri ... Cveti junija, jagode pa dozorijo septembra. Običajno raste na jasah ali na robu gozda, marsikje pa ga že načrtno posadijo na vrtu, saj so uporabni prav vsi njegovi deli, od listov do poganjkov, cvetov in jagod ter celo notranja plast lubja na koreninah. Zgodaj spomladi (v aprilu in maju) lahko začnete z naberanjem mladih poganjkov in listov, poleti (v juniju) pa cvetov, za katere je pomembno, da jih nabirate ob sončnem vremenu. Najbolj znana je uporaba bezga v obliki bezgovega sirupa ali šabese ter ocvrtih bezgovih cvetov, ki so lahko odlična sladica.

Recept za bezgov sok ter ostale okusne jedi iz bezga najdete na Okusno.je

Jagode - sveže, sladke in polne vitaminov

 

Sveže jagode spadajo med super hrano zaradi visoke stopnje vitamina B, pa tudi zaradi vsebnosti vitamina C, mangana, kalija, omega-3 maščobnih kislin, vitamina K, magnezija, bakra idr. Znižujejo raven slabega holesterola, učinkujejo protivnetno, zmanjšujejo možnost rakavih obolenj in so eno izmed najbolj s hranili polnih vrst sadja.

Če je le mogoče posezite po ekološko gojenih in na domačem vrtu pridelanih sortah, saj je znano, da jagode ravno zaradi vsebnosti pesticidov, sodijo med eno izmed najnevarnejših vrst sadja.

Recept za presno jagodno torto:

Testo: 100 g mletih mandljev, 100 g mletih indijskih oreščkov, 100 g drobno narezanih datljev (namočenih vsaj 6 ur), 1 žlico limoninega soka, ščepec soli, 1 žlico stopljene kokosove maščobe
Krema: 250 g indijskih oreščkov (namočenih vsaj 6 ur), 200 g jagod, 2 žlici limoninega soka, 1 žlico trsnega sladkorja, ščepec soli, 2 žlici stopljene kokosove maščobe
Za dekoracijo: jagode, indijski oreščki, vršiček melise

Priprava:
1. Sestavine za testo zmešamo z mešalnikom ali v multipraktiku, da dobimo mehko testo. Testo stresemo v model za torto in ga enakomerno razporedimo po dnu. Model s testom postavimo v hladilnik.
2. Sestavine za kremo zmešamo z mešalnikom, da dobimo popolnoma gladko kremo. Kremo prelijemo po testu. Torto postavimo za 2 uri v zmrzovalnik ali čez noč v hladilnik.
3. Preden jo postrežemo, jo okrasimo z jagodami, indijskimi oreščki in meliso ter k vsakemu koščku dodamo kepico sladoleda.

Recepte za ostale okusne jedi iz jagod najdete na Okusno.je