Špargji - zelenjava z veliko vitamini in malo kalorijami

 

Šparglji vsebujejo beljakovine, kalij, železo, provitamin A, vitamine E, B1, B2, B6 in C ter imajo zelo malo kalorij in so primerno živilo za diabetike.

Folna kislina, ki jo vsebujejo šparglji, je pomembna za pomlajevanje celic, za tvorjenje krvi in za nastajanje hormonov. Šparglji spodbujajo presnovo in delovanje ledvic ter delujejo čistilno. Ljudje, ki so nagnjeni k ledvičnim kamnom in visoki vsebnosti sečne kisline v krvi, morajo uživati šparglje v zmernih količinah.

Šparglji izvirajo iz Male Azije, kjer so jih ljudje gojili že pred 2000 leti. Poznali so jih že stari Grki, obstajajo pa tudi zapisi, da so jih Rimljani gojili že leta 200 pr. n. št.. V ostali Evropi so postali priljubljeni šele konec 16. stoletja, kasneje pa se je kultura gojenja in uživanja špargljev prenesla v Severno Ameriko, kjer so postali priljubljeni med ameriškimi staroselci, ki so verjeli v božanskost te rastline.

Recept za gurmansko omleto s šparglji ter ostale okusne jedi iz špargljev najdete na Okusno.je

 

Kopriva - tako zelo zdrava

 

Kopriva vsebuje veliko kalija, zato deluje diuretično. Poparke koprive je dobro je dobro uživati pri težavah s prostato, saj zavira določene encime, ki so udeleženi pri povečanju tkiva prostate. Je sestavina čajev za razstrupljanje in prečiščevanje organizma, za zdravljenje sečil, diabetesa, premočnih menstruacij, slabokrvnosti, ... Ker vsebuje veliko mineralov - Fe, Mg, Na, K, P, Ca idr., obilo vitamina A in rudninske soli je zelo primerna za tako imenovane pomladne čistilne in krepčilne kure, za katere jo lahko mlado sočimo, delamo čaje ali jo uživamo poparjeno.

Koprivin sok poživlja presnovo. Iz nežnih pomladanskih listov lahko pripravimo »koprivno špinačo«, ali jih le poparimo in jih pripravimo kot solato.

Koprivin čaj se kot čistilna več-tedenska kura uporablja pri jetrnih in žolčnih boleznih, pri boleznih vranice, zasluzenju želodca in dihalnih organov, želodčnih in črevesnih krčih, za čiščenje in krepitev krvi, krepitev mater po porodu in tudi za okrepitev slabotnih otrok.

Recept za razstrupljevalni koprivov čaj ter ostale zdrave jedi iz koprive najdete na Okusno.je

Čemaž - rastlina z učinkovinami česna

 

Spomladi nabrani listi čemaža vsebujejo od 20 do 50 mg vitamina C in približno 7 mg provitamina A, v čebulicah pa je teh sestavin veliko manj. V listih in čebulicah je tudi eterično olje, ki je podobno česnovemu in ki mu daje značilen vonj.

Čemaž kot najbolj razširjena oblika divjega luka v velikih družinah uspeva od meseca marca dalje v senčnih in vlažnih gozdovih ter ob rekah in potokih. Njegovi učinki so praktično enaki česnovim, kot zdravilo pa ga še posebej priporočajo v primeru drisk, kolik, napenjanja, pomanjkanja teka in kot spodbujevalca izkašljevanja. Spodbuja prebavo in delovanje žlez, čisti žile in blaž tegobe zaradi razširjenih ven.

Mlade in sočne liste čemaža je najbolje nabirati spomladi, od marca do junija. Najboljši čas za nabiranje hranljivih čebulic, ki jim pripisujejo zdravilni učinek, pa je jesen. Liste in čebulice lahko uporabimo kot okusen in aromatičen dodatek juham, solatam, omakam, raznim prikuham in drugim jedem. Vse dele čemaža - tudi socetja in cvetne popke - uporabljamo samo sveže, saj s sušenjem izgubljajo svojevrsten vonj in okus, pa tudi koristne sestavine. Nekateri trdijo, da mnogo od tega ohranijo, če liste čemaža konserviramo v kakovostnih jedilnih oljih, kakršna so sončično, repično, bučno ali oljčno, kar uporabljamo kot okusem namaz in dodatek raznim drugim jedem.

Recept za odlične čemaževe žepke s kozjo skuto ter ostale okusne jedi iz čemaža najdete na Okusno.je