Med - naravno energijsko hranilo

 

Méd je sladka tekočina, ki jo čebele proizvajajo iz cvetličnega nektarja (medičine). Čisti med ne sme vsebovati nobenih dodatkov (vode, sladkorja).

Tekoči med se ne pokvari, lahko edino kristalizira v trdno stanje. Nazaj v tekočino ga pretvorimo s segrevanjem do 40 stopinj. Če to mejo presežemo, med izgubi zdravilne lastnosti. Med vsebuje do 77 % sladkorjev, od tega do 76 % enostavnih sladkorjev (fruktoza in glukoza), 17,7 % vode, ostalo (5,3 %) so vitamini (B1, B2, B6, C), mineralne snovi (Cu, Na, K, P, Ca, Si, Mg, Fe, Mn), aminokisline, encimi, hormoni, kisline, flavonoidi in protibakterijske snovi.

Različne vrste medu se med seboj razlikujejo po barvi, okusu, sestavi, zgradbi in lastnostih. Zdravilno delovanje je odvisno od vrste cvetov in rastlin iz katerih dobimo surovino.

Med ima protimikrobno učinkovitost proti številnim bakterijam in tudi nekaterim glivicam. Za to je zaslužna visoka vsebnost sladkorja, ki preprečuje razmnoževanje bakterij ter delovanje encimov in drugih antibiotičnih snovi. Med priporočajo za celjenje ran, opeklin, raznih vnetij ... Je bogato energijsko hranilo, ki vsebuje tudi vitamine, minerale, encime, antioksidante. Še posebej svetujejo njegovo uporabo pri slabokrvnosti, nezadostni prehranjenosti, nosečnosti, v stanjih hude fizične obremenitve, pri zmanjšani odpornosti imunskega sistema, v starosti in pri okrevanju po bolezni.

Med pomirja, omogoča sprostitev in boljši spanec, pomiri pljuča, olajša izkašljevanje, zmanjša kašelj in olajša dihanje. Uporablja se pri kašlju, hripavosti, vnetju grla, lajša težave pri astmi. Pomaga proti mišičnim krčem, olajša prebavni proces, pomaga pri zgagi, razjedah na želodcu ali dvanajsterniku in deluje rahlo odvajalno (krepi gibljivost črevesja). Pomaga tudi jetrom pri presnovi ogljikovih hidratov, pri izplavljanju strupov in pri boleznih jeter.

Recept za polnozrnate vaflje ter ostale okusne jedi z medom najdete na Okusno.je

Fige - sladkajo življenje in premagujejo utrujenost

 

Fige vsebujejo veliko sladkorja in so bogate z različnimi zdravimi snovmi. Pomagajo urejati prebavo, odlične so pri premagovanju utrujenosti, delujejo tudi pomirjevalno. Uživate jih lahko sveže ali suhe.

Sveže fige so bogate z vitaminom B, vsebujejo pa tudi minerale, predvsem kalij, magnezij, kalcij in fosfor. Sadeži so pomembni za mladosten videz in dobro počutje. Uporabljate jih lahko tudi v kozmetične namene, ker negujejo in varujejo kožo pred škodljivimi vplivi okolja in sončnimi žarki.

Tudi suhe fige so vitaminsko izjemno bogate. Vsebujejo pa zelo veliko sladkorja in kalorij obenem pa tudi veliko vlaknin, kalija, kalcija, železa in magnezija. Zaradi bogate vsebnosti pektina znižujejo raven holesterola v krvi, netopne vlaknine pa pospešujejo prebavo in preprečujejo črevesne motnje. Nekaj suhih fig (ne preveč!) dnevno deluje kot naravno odvajalo.

Odlične so za povečanje energije in so zaradi visoke vsebnosti fruktoze so lahko super malica, ki dvige raven energije.

Recept za fige s kozjo skuto in medom ter ostale okusne jedi iz fig najdete na Okusno.je

Ribez - bogastvo vitamina C

 

Rdeči ribez, avtohtona slovenska vrsta, vsebuje podobno količino vitamina C kot agrumi, po zaslugi zanimivega svežega okusa pa je nadvse primeren za pripravljanje poletnih sokov in sladic.

Ribez je odličen diuretik, ugodno vpliva na prebavo in čisti kri. Uživanje ribeza pospešuje znojenje. Kure z ribezom se v domači medicini uporabljajo za znižanje temperature in pri ledvičnih obolenjih. Ker je bogat z vitaminom C, A B 3 kalijem, kalicijem in železom, krepi imunski sistem. Poleg tega pospešuje nastajanje hormonov, varuje sluznico, pomirja živčevje, izboljšuje razpoloženje, spodbuja delovanje srca ... Pravijo, da temnejši kot je ribez, več zdravilnih lastnosti ima.

Njegov intenziven, sočen okus je razlog, da je ta sadež izjemno priljubljen v kuhinji. Ribezova marmelada je gurmanska specialiteta, ki tekne namazna na kruh, kot dodatek sladicam ali kot priloga k divjačini.

Recept za zdrobove rezine z ribezom ter ostale okusne jedi iz ribeza najdete na Okusno.je

Regrat - vsestransko ljudsko zdravilo

 

Regrat ni samo okusna, ampak tudi izjemno zdrava popestritev jedilnika. Njegovi listi in korenine so bogat vir vitaminov in rudnin, vsebujejo več vitamina A kot korenje in veliko kalija.

Pri regratu je za uživanje primerna skoraj vsa rastlina. Sezona nabiranja regratovih listov navadno traja od začetka marca do sredine aprila, regratove cvetove se nabira od sredine aprila do konca cvetenja, korenine pa med majem in junijem ali med avgustom in oktobrom. Uživanje regrata ima številne zdravju ugodne učinke, je koristno pri zastajanju vode v telesu, motnjah v delovanju ledvic in težavah z mehurjem. Regratovi pripravki pospešujejo raztapljanje žolčnih kamnov, učinkovito blažijo težave revmatičnih bolnikov, imajo pomembno vlogo pri razstrupljanju telesa, spodbujajo hujšanje in pomagajo pri odpravi celulita.

Recept za testenine z regratovim pestom ter ostale okusne jedi iz regrata najdete na Okusno.je