Slive - za boljšo prebavo in razstrupljanje

 

Slive pomagajo pri zaprtju, napihnjenosti, skrbijo za dobro prebavo, pomagajo pri odvajanju strupenih snovi iz telesa ... Izjemno popularnost so dosegle takrat, ko so raziskovalci odkrili, da vsebujejo ogromno antioksidantov. Vsebovale jih naj bi celo več, kot katero koli drugo sadje.

Slive so odlične tudi posušene. Skrbijo predvsem za urejanje prebave in pomagajo pri pomanjkanju apetita ali če ste zaprti. Suhe slive vsebujejo skoraj še enkrat več pomembnih vitaminov kot sveže: suha sliva vsebuje dvakrat več vitamina A kot sveža, desetkrat več vitamina K, betakarotena vsebuje tri- do petkrat več, luteina šestkrat več, vitamina C pa vsebujeta sveža in suha sliva približno enako. Vendar pa s suhimi slivami ne smete pretiravati, saj vsebujejo tudi precej sladkorja.

S pretiranim uživanjem sliv lahko povzročite, da se v črevesju nakopičijo in ne prebavijo. Te začnejo v organizmu vreti in posledica so napihnjenost in želodčni krči.

Slive lahko uživate sveže ali suhe, iz njih lahko pripravite odlične marmelade, kompote, peciva ali jih ponudite kot prilogo k mesnim jedem.

Recept za slivove cmoke iz skutnega testa ter ostale okusne jedi iz sliv najdete na Okusno.je