Jagode - sveže, sladke in polne vitaminov

 

Sveže jagode spadajo med super hrano zaradi visoke stopnje vitamina B, pa tudi zaradi vsebnosti vitamina C, mangana, kalija, omega-3 maščobnih kislin, vitamina K, magnezija, bakra idr. Znižujejo raven slabega holesterola, učinkujejo protivnetno, zmanjšujejo možnost rakavih obolenj in so eno izmed najbolj s hranili polnih vrst sadja.

Če je le mogoče posezite po ekološko gojenih in na domačem vrtu pridelanih sortah, saj je znano, da jagode ravno zaradi vsebnosti pesticidov, sodijo med eno izmed najnevarnejših vrst sadja.

Recept za presno jagodno torto:

Testo: 100 g mletih mandljev, 100 g mletih indijskih oreščkov, 100 g drobno narezanih datljev (namočenih vsaj 6 ur), 1 žlico limoninega soka, ščepec soli, 1 žlico stopljene kokosove maščobe
Krema: 250 g indijskih oreščkov (namočenih vsaj 6 ur), 200 g jagod, 2 žlici limoninega soka, 1 žlico trsnega sladkorja, ščepec soli, 2 žlici stopljene kokosove maščobe
Za dekoracijo: jagode, indijski oreščki, vršiček melise

Priprava:
1. Sestavine za testo zmešamo z mešalnikom ali v multipraktiku, da dobimo mehko testo. Testo stresemo v model za torto in ga enakomerno razporedimo po dnu. Model s testom postavimo v hladilnik.
2. Sestavine za kremo zmešamo z mešalnikom, da dobimo popolnoma gladko kremo. Kremo prelijemo po testu. Torto postavimo za 2 uri v zmrzovalnik ali čez noč v hladilnik.
3. Preden jo postrežemo, jo okrasimo z jagodami, indijskimi oreščki in meliso ter k vsakemu koščku dodamo kepico sladoleda.

Recepte za ostale okusne jedi iz jagod najdete na Okusno.je