Oprema za smučarski tek

 

Oprema za klasično tehniko

Smuči ... Tekmovalci in dobri rekreativci uporabljajo smuči, ki so v celoti gladke in jih je potrebno mazati z mažami (voski, klistri) za oprijem. Rekreativni tekači, začetniki in pohodniki, pa običajno izberejo smuči, ki imajo pod vezjo narebren del ali posebno nano oblogo. Dolžino smuči izberemo na podlagi telesne višine tekača, togost ploskovnega loka pa na podlagi telesne teže posameznika. Izbira dolžine smuči: telesna višina + 15-20 cm

Palice ... Steblo palice je izdelano iz različnih materialov (karbon, steklena vlakna, aluminij), kar se odraža pri teži in ceni palice. Izbiramo lahko med dvema vrstama ročajev, takimi, ki so izdelani iz plute ali plastičnimi ter dvema vrstama zank, novejšimi, ki se prilegajo dlanem in starejšimi, na katerih je samo trak. Krpljice so pri tekmovalnih palicah majhne, pri rekreativnih in pohodnih palicah pa je njihov obseg večji. Izbira dolžine palic: telesna višina x 0,85 (palice naj bi segale pod višino ramen)

Čevlji ... Tekmovalci in dobri rekreativci uporabljajo nizek čevelj, posebaj izdelan za klasično tehniko teka. Rekreativni tekači, začetniki in pohodniki pa običajno posežejo po polvisokih, kombiniranih čevljih, ki dajejo gležnju dodatno oporo in zagotavljajo večjo stabilnost na smučeh. Čevlji imajo mehak/fleksibilen podplat, ki omogoča precizen odriv in drsenje v smučini.

Oprema za drsalno tehniko

Smuči ... Smuči za drsalno tehniko so v celoti gladke tako za tekmovalce, kot za rekreativne tekače in začetnike. Dolžino smuči izberemo na podlagi telesne višine tekača, togost ploskovnega loka pa na podlagi telesne teže posameznika. Izbira dolžine smuči: telesna višina + 5-10 cm

Palice ... Steblo palice je izdelano iz različnih materialov (karbon, steklena vlakna, aluminij), kar se odraža pri teži in ceni palice. Izbiramo lahko med dvema vrstama ročajev, takimi, ki so izdelani iz plute ali plastičnimi ter dvema vrstama zank, novejšimi, ki se prilegajo dlanem in starejšimi, na katerih je samo trak. Krpljice so pri tekmovalnih palicah majhne, pri rekreativnih in pohodnih palicah pa je njihov obseg večji. Izbira dolžine palic: telesna višina x 0,90 (palice naj bi segale do brade)

Čevlji ...Tekmovalci in rekreativci uporabljajo visok čevelj, posebaj izdelan za drsalno tehniko teka. Začetniki pa običajno posežejo po polvisokih, kombiniranih čevljih. Čevlji imajo trd/tog podplat in plastično manšeto, ki tekaču omogoča večjo stabilnost pri odrivu in drsenju na smučeh.

Oblačila

Za prijeten in udoben smučarski tek v različnih vremenskih razmerah, moramo obleči temperaturam primerna oblačila, ki morajo biti lahka, zračna in dovolj topla. Pomembno je, da se oblečemo v več tanjših slojev in po potrebi med tekom odvečna oblačila odložimo. Poleg udobnih in kakovostnih oblačil, potrebujemo tudi kapo, rokavice in očala za zaščito pred soncem ali snegom.