Maline - poletni sadež z božanskim okusom

 

Maline vsebujejo velike količine vitamina A, zaradi česar so odlično naravno sredstvo za boljši vid in so izjemno bogat vir vitamina C. Maline delujejo antioksidantivno in odvajalno, saj čistijo črevesje ter odpravljajo zaprtost in pomagajo pri težavah z mehurjem in ledvicami. Pomagajo tudi proti povišani telesni temperaturi, saj pospešujejo potenje, čistijo žolč, normalizirajo krvno sliko ter krepijo imunski sistem in srce.

Maline so vsestranski sadež, ki ga je najbolj priporočljivo uživati samega, lahko pa je zanimiv in okusen dodatek oziroma sestavina pri peki tort, peciv, pri izdelavi kompotov, marmelad, sladoleda ... Liste maline lahko uporabite za pripravo okusnega čaja.

Če malin nimate na domačem vrtu, pri nakupu upoštevajte naslednje: maline morajo biti čvrste in zrele (temno rdeče). Če so pakirane v plastične posode, potem se prepričajte, da na dnu posode ni usedline malinovega soka. Sveže maline zdržijo v hladilniku dan ali dva, zato jih ne hranite prav dolgo, ampak jih še sveže porabite za pripravo okusnih poletnih sladic ali pa jih shranite v zmrzovalniku za pripravo okusnih smoothijev in sladic takrat, ko jih ne bo več mogoče nabrati na vrtu ali kupiti na tržnici.

Recept za malinovo rulado ter ostale okusne jedi iz malin najdete na Okusno.je