Bučke - odlična in okusna poletna hrana

 

Bučke vsebujejo betakaroten, vitamine C, B in E, lutein, kalij, fosfor, kalcij, mangan in magnezij. So lahko prebavljive in imajo malo kalorij, zato so idealno hranilo za vse, ki se borijo z odvečnimi kilogrami. Raziskave kažejo, da znižujejo raven holesterola v krvi in preprečujejo bolezni srca.

Pri nakupu izberite manjše in tanjše plodove, saj so boljšega okusa. Preverite, če so čvrste in ali je njihova lupina bleščeča in nepoškodovana. Neoprane bučke hranite v hladilniku in jih porabite v tednu dni. Če so bučke mlade in majhne, jih ni treba lupiti, dovolj je, da jih dobro operete. Lahko jih jeste sveže ali pa jih dušite, spečete v pečici, pripravite na žaru ali kratek čas kuhate v vreli vodi. Bučke imajo nevtralen okus, zato jim je priporočljivo dodati začimbe (ingver, sol, bazilika, majaron, origano) in malce olivnega olja. Pred pečenjem na žaru jih lahko marinirate v balzamičnem kisu.

Čeprav bučke uporabljamo kot zelenjavo, so sadje, sorodno so melonam. Če jih želite postreči kot sladico, jih ocvrite v krhkem testu, posladkajte in še tople postrezite.

Recept za zvitke iz bučk in prekajenega lososa ter ostale okusne jedi iz bučk najdete na Okusno.je