O krpljanju

Lesene krplje

Zgodovina ...

Ljudje naj bi za hojo po globokem snegu krplje uporabljali že pred več kot 4.000 leti, predvidoma v centralni Aziji. Uporaba krpelj se je kasneje najbolj razširila v Skandinavskih deželah in Severni Ameriki, od koder izhajajo tudi zametki uporabe smuči, katerih predhodnice naj bi bile ravno krplje. Zgodovinske krplje so bile izdelane iz lesenega okvirja, prepletene s surovo vrvjo. Uporabljali so jih predvsem trgovci, lovci in tisti, ki so morali s čim manj napora premagati pot po globokem snegu. Danes se krplje večinoma uporablja za rekreacijo in uživanje v neokrnjeni snežni belini.

Popularnost ...

Moderna, rekreativna raba krpelj se je najprej razširila v Kanadi, kjer so v 19. stoletju ustanovili prvi športni klub ljubiteljskih krpljarjev. V drugi polovici prejšnjega stoletja so na trg prišle prve plastične in aluminijaste krplje, ki so poskrbele za rast popularnosti krpljanja kot oblike športne rekreacije. Organizirano krpljanje je v zimskem času del ponudbe večine smučarskih središč, v tujini so organizirana tudi različna tekmovanja, predvsem v teku na krajše razdalje.

Gibanje ...

Krpljanje je oblika rekreacije, ki je primerna za oba spola in vse generacije. Uživamo lahko v hoji na le nekaj centimetrov ali več kot meter debeli snežni odeji, po svežem in puhastem snegu ali trdi in zmrznjeni snežni podlagi. Če pri hoji aktivno uporabljamo palice, je v gibanje vključenih več kot 90 % mišic na telesu. Hitrost hoje ali teka s krpljami prilagajamo telesnim sposobnostim, zahtevnosti terena in snežni podlagi. Hoja v visokem snegu je veliko bolj zahtevna od hoje po le nekaj centimetrov debeli ali zmrznjeni snežni podlagi. Poškodbe so izjemno redke, saj hoja s krpljami zagotavlja varen korak, uporaba palic pa odlično oporo.

Oprema ...

Krplje
Uživanje v hoji po celem snegu nam omogočajo tako plastične, kot aluminijaste krplje. Pred nakupom se je treba pozanimati za kakšno telesno težo so krplje primerne. Obstajajo univerzalne, ki jih lahko uporablja vsak odrasel človek, ki ima velikostno številko noge večjo med 35 in 47, in take, katerih velikost in oblika je pogojena s telesno težo. Krplje, ki so nekoliko ožje in predvsem lažje, so primerne tudi za tek.

Palice
Hoja ali tek s krpljami bosta še učinkovitejša in bolj varna, če bomo pri hoji uporabljali palice. V primeru nizke snežne odeje, lahko uporabimo palice za nordijsko hojo, pri debelejši snežni odeji pa palice za tek na smučeh ali alpsko smučanje, ki morajo posamezniku segati do višine komolca.

Oblačila in obutev
Za krpljanje potrebujemo oblačila, ki so lahka, zračna in dovolj topla. Izbor oblačil moramo prilagoditi vremenskim razmeram in temperaturi. Pomembno je, da se oblečemo v več tanjših slojev in po potrebi med hojo odvečna oblačila slečemo. Poleg udobnih in kakovostnih oblačil, potrebujemo tudi kapo, rokavice in očala za zaščito pred soncem ali snegom. Najprimernejša obutev za hojo s krpljami so visoki pohodni čevlji, ki nudijo dobro oporo gležnja.