O krpljanju

Lesene krplje

Zgodovina ...

Ljudje naj bi za hojo po globokem snegu krplje uporabljali že pred več kot 4.000 leti, predvidoma v centralni Aziji. Uporaba krpelj se je kasneje najbolj razširila v Skandinavskih deželah in Severni Ameriki, od koder izhajajo tudi zametki uporabe smuči, katerih predhodnice naj bi bile ravno krplje. Zgodovinske krplje so bile izdelane iz lesenega okvirja, prepletene s surovo vrvjo. Uporabljali so jih predvsem trgovci, lovci in tisti, ki so morali s čim manj napora premagati pot po globokem snegu. Danes se krplje večinoma uporablja za rekreacijo in uživanje v neokrnjeni snežni belini.

Popularnost ...

Moderna, rekreativna raba krpelj se je najprej razširila v Kanadi, kjer so v 19. stoletju ustanovili prvi športni klub ljubiteljskih krpljarjev. V drugi polovici prejšnjega stoletja so na trg prišle prve plastične in aluminijaste krplje, ki so poskrbele za rast popularnosti krpljanja kot oblike športne rekreacije. Organizirano krpljanje je v zimskem času del ponudbe večine smučarskih središč, v tujini so organizirana tudi različna tekmovanja, predvsem v teku na krajše razdalje.

Gibanje ...

Krpljanje je oblika rekreacije, ki je primerna za oba spola in vse generacije. Uživamo lahko v hoji na le nekaj centimetrov ali več kot meter debeli snežni odeji, po svežem in puhastem snegu ali trdi in zmrznjeni snežni podlagi. Če pri hoji aktivno uporabljamo palice, je v gibanje vključenih več kot 90 % mišic na telesu. Hitrost hoje ali teka s krpljami prilagajamo telesnim sposobnostim, zahtevnosti terena in snežni podlagi. Hoja v visokem snegu je veliko bolj zahtevna od hoje po le nekaj centimetrov debeli ali zmrznjeni snežni podlagi. Poškodbe so izjemno redke, saj hoja s krpljami zagotavlja varen korak, uporaba palic pa odlično oporo.