Oprema za nordijsko hojo

 

Palice ...

Bistveni del opreme za izvajanje nordijske hoje so palice. Z razvojem nordijske hoje, njenega namena in ciljev, se je povečeval tudi pomen pravilne izbire dolžine in kakovosti palic. Le s pravilnimi, tehnično izpopolnjenimi gibi lahko dosežemo vadbene učinke, ki nam jih ponuja, ta na prvi pogled zelo preprosta aktivnost, zato je pravilna izbira palic ključnega pomena. Palice morajo ustrezati telesni višini posameznika, njegovi dolžini udov, izdelane morajo biti iz kakovostnih materialov ter prilagojene našemu tehničnemu znanju. Kakovostne palice za nordijsko hojo, se razen manjše krpljice, prav v ničemer ne razlikujejo od palic za tek na smučeh. Na trend nordijske hoje se je odzvala tudi industrija palic in trgu ponudila palice za nordijsko hojo različnih kakovostnih in cenovnih razredov.

Pravilno dolžino palic lahko izberemo na podlagi izračuna: priporočljiva dolžina palic = 0,70 x telesna višina ali pa tako, da v vzravnanem stoječem položaju palico primemo tako, da je komolec pokrčen pod kotom 90 stopinj, palica pa postavljena navpično na podlago. Tisti z več moči v rokah, ki obvladajo tudi tehniko teka na smučeh, lahko izberejo nekoliko daljše palice. Proizvajalci jih izdelujejo v dolžinah od 100 do 145 cm, na 5 cm.

Zelo pomemben del palic za nordijsko hojo je ročaj z zanko. Ročaji in zanke se ergonomsko prilegajo obliki dlani, zato jih proizvajalci pogosto ločijo na levo in desno palico. Najkakovostnejši ročaji so izdelani plutovine. Zanke pa so izdelane glede na velikost dlani - velike, srednje, majhne. V dveh smereh lahko po želji nastavljamo tudi obseg oprijema zanke okrog dlani. Ker zanka objema dlan, palice med vadbo ne moremo izgubiti. Po odrivu jo spustimo s prsti, da obvisi na zanki ročaja. Sistemi uravnavanja so ponavadi zelo preprosti in jih lahko hitro poljubno nastavimo. Ergonomsko oblikovani ročaji s popolnoma prilagodljivimi zankami med vadbo nudijo udobje in kakovostno izvedbo. S pritiskom na zanko ob vbodu palice v podlago se sila avtomatično prenese na palice, zato prstov ni treba močno stiskati okrog ročaja palice

Najkakovostnejše palice za nordijsko hojo imajo lahko in togo steblo. Materiali naj bi zagotavljali varno oporo za vse višine in teže uporabnikov tudi na zahtevnejših terenih. Dražje palice so izdelane iz lahkih sestavin karbona in fiberglasa, nižji cenovni razredi pa običajno iz aluminija. Palice z večjo vsebnostjo karbona med vadbo učinkoviteje blažijo mikroudarce in s tem dodatno varujejo zapestja, komolce in ramenski obroč.

Palice za nordijsko hojo imajo precej majhne krpljice v katere je vdelana konica. Konica mora biti pravilno oblikovana in izdelana iz kakovostnih materialov, da učinkovito preprečuje zdrsavanje. Ostra konica je namenjena hoji po mehkem terenu, snegu in poledeneli podlagi, za hojo po asfaltnih in podobno trdih površinah pa na konico namestimo posebno zaščito iz gume, ki nam preprečuje zdrsavanje in blaži mikroudarce pri stiku s trdo podlago.

Oblačila in obutev ...

Poleg palic so za udobno nordijsko hojo potrebna primerna športna oblačila, ki morajo biti udobna, lahka, zračna in ustrezna glede na vremenske razmere ter športna obutev, ki mora biti primerna za hojo po izbranem terenu.