S krpljami in kositrnim lončkom na Kašno planino

 

Zimo imam rada. Razveselim se prvih snežink in vseh naslednjih, vse do konca marca ...

V prvih februarskih dneh je narava po neverjetno toplem januarju poskrbela za izdatno pošiljko snega. In ko sneg pade dovolj nizko, je na prvem mestu za izvedbo izleta s krpljami Kašna planina, dobrih 1.300 metrov visoka soseda Velike planine. Cesta s Črnivca do prelaza Kranjski Rak je bila urejena in odlično prevozna.

Že nekaj minut čez deveto smo si oprtali nahrbtnike, nadeli krplje in zagazili v pol metra debelo, puhasto snežno odejo. Po dobri uri hoje smo prispeli do vznožja planine, ki je bila obsijana s soncem. Pred nami je bil še krajši vzpon do pastirskega zavetišča, kjer smo iz nahrbtnika vzeli plinski gorilnik in si v kositrnih lončkih iz snega skuhali čaj. Ob čaju smo si privoščili domačo kostanjevo rulado, suho sadje in čokolado, da smo nadomestili izgubljeno energijo za povratek.

Tek in hoja po puhastem snegu nas je spremljala vse do konca izleta, ki smo ga zaključili ob poldnevu. Obljubili smo si, da se v začetku marca spet vidimo in ponovimo druženje z velikimi stopali v puhastem snegu, ki ga bo glede na vremensko napoved v prihodnjih dneh v obilju :) Se vidimo 3. marca!

Foto: Julija in Matic

Če še ne veste … V februarski številki revije Tekac.si sem se na devetih straneh razpisala o krpljanju :)

Vabilo. NORDISKYOGA športni vikend @ Hiša Raduha

 

“Logarsko dolino obdajajo vršaci, v vseh letnih časih je oblečena v čudovito divjo naravo, bogatijo jo ljudje, ki ji dajajo čarobnost in dušo ... Zgodaj v marcu bomo v tem čudovitem koščku Slovenije zadihali svež zrak in se prepustili njenemu pravljičnemu objemu. Če bo narava odeta v sneg, si bomo nadeli krplje, če jo bo že obiskala pomlad, pa v roke vzeli palice za nordijsko hojo. Gibanje bomo obogatili z jogo, porabljeno energijo pa nadomestili s kulinaričnimi presežki Hiše Raduha, ki nam bo nudila tudi toplo prenočišče. Pravijo, da redko kje jedi in stvari, ki jim tradicija daje dih, tako izvirno dopolnjuje sodobni navdih.” Špela (Zeleno jabolko Sport) in Stanka (Jogalist)

CENA 160 EUR

cena vključuje: 1x nočitev (hiša na drevesu, kozolec ali stara štala), 3x obrok (kosilo, večerja, zajtrk), najem dvorane, organizacijo in vodenje
za prevoz v Luče poskrbite sami
maksimalno število udeležencev: 10
predplačilo* ob prijavi: 32 EUR, preostanek najmanj pet dni pred začetkom dogodka
prijave na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. do 25. februarja 2018
vprašanja in informacije 041859189 (Špela)

*Predplačilo ob prijavi znaša 20 % cene. S tem udeleženec dokončno potrjuje rezervacijo. Preostali del udeleženec plača najkasneje 5 dni pred pričetkom dogodka. Če si udeleženec premisli predplačilo ostane organizatorju kot nadomestilo za stroške rezervacije, sicer pa se vračuna v ceno.

NordiskYoga vikend v družbi plešočih snežink in izjemnih ljudi @ Rogla

 

Ideja o športnem vikendu, ki bi združil moj najljubši zimski šport - smučarski tek in Stankino najljubšo obliko sproščanja, raztezanja in umiritve - jogo, se je rodila pred letom dni na Rogli v Hotelu Natura … Idejo sva s Stanko uresničili pretekli vikend v Hotelu Natura, v družbi izjemnih ljudi.

Hotel Natura je pozimi pravi smučarsko-tekaški raj. Idiličen hotel v objemu pohorskih gozdov z okusno lokalno kulinariko, prijetnim ambientom in vrhunsko infrastrukturo za ljubitelje smučarskega teka, je bil nedvoumna izbira. Za potrebe izvedbe NordiskYoga vikenda sem ga rezervirala že v začetku oktobra in upala, da bo januarja Rogla odeta v debelo snežno odejo. Udeležencem sva s Stanko obljubili zimsko pravljico sestavljeno iz drsenja na tekaških smučeh in sproščujoče joge. In obljubo sva s pomočjo mame narave lahko uresničili :) Na Rogli je cel vikend rahlo naletaval sneg, termometer je kazal le nekaj stopinj pod ničlo, vetra in megle ni bilo.

Druženje smo začeli s srkanjem vročega čaja Natura in predstavitvijo programa aktivnosti. Po kratkem uvodu je polovica udeležencev že stala na tekaških smučeh pripravljena za spoznavanje, učenje in piljenje klasične tehnike. Polovica pa se je prepustila vadbi joge. Ob poldnevu smo izgubljeno energijo nadomestili z odličnim pohorskim loncem, gobovo juho in borovničevim zavitkom. Popoldan sta se skupini zamenjali in na sneg so stopili tisti, ki so spoznavali in nadgrajevali drsalno tehniko teka na smučeh, klasiki pa so na vadbi joge sproščali in raztezali utrujene mišice. Večer je bil rezerviran za obisk wellnessa Natura, večerjo in predavanje. Dan poln aktivnosti, nas je prijetno utrudil in nas hitro odnesel po odeje, zimskim sanjam v objem.

Pohorske smreke so si čez noč oblekle še dobrih pet centimetrov debelejši zimski plašč. Idilično jutro smo začeli z jogijskim prebujanjem in ga nadaljevali z obilnim samopostrežnim zajtrkom. Mmmm … Dobro prebujeni in polni energije smo dopoldan izkoristili za trening izbrane tehnike teka na smučeh, ki sem ga budno spremljala in udeležence individualno popravljala ter spodbujala. Svoje znanje so izdatneje obogatili in nadgradili ter uživali v drsenju na tekaških smučeh vse do zadnje minute. Po slabih treh urah šibanja v tekaški smučini smo druženje sklenili s srkanjem vročega ingverjevega čaja, klepetom in obljubo, da se kmalu spet srečamo, skupaj pošportamo in se podružimo.

Naslednjič ne bomo plesali med snežinkami … Čaka nas vikend med vršaci slovenskih gora :)

Hvala vsem skupaj in vsakemu posebej za prijeten vikend, za sodelovanje in pozitivno energijo, ki ste jo prinesli na Roglo in jo delili z nama s Stanko.

Fotografije: Špela in udeleženci

Pozitivna energija je naredila čudež - NordiskYoga vikend @ Goriška Brda

 

Za izvedbo pozno jesenskega športnega vikenda so bila izbrana Goriška Brda. Idiličen košček Slovenije navduši vsakega obiskovalca in je čudovit v vseh letnih časih. Zaradi organizacije dogodka, sem ga po nekaj letih z veseljem spet obiskala, tokrat kar dvakrat v manj kot enem mesecu. S soncem obsijan me je znova navdušil, zato sem z nestrpnostjo pričakovala konec novembra.

Teden dni pred dogodkom je bilo vse pripravljeno - program, darilca, jedilnik, le vreme se je upiralo in kazalo, da bomo mokre in premražene, da nam bo megla zakrivala poglede na slikovito pokrajino posejano s trtami, kakiji, češnjami in oljkami… A se nismo ustrašile in se odločile, da ne glede na vremensko napoved izpeljemo načrtovan program, tudi vse aktivnosti v naravi. Z dvakratno količino oblačil in obutve ter nasmejanih obrazov smo druženje začele z vadbo nordijske hoje pri gradu Dobrovo. Hoja čez grajsko dvorišče, ogrevanje v borovem gozdiču in vadba med zaspanimi nasadi trte ni bila obsijana s soncem, je pa bila obsijana s toliko pozitivne energije, da se vremenska napoved ni upala uresničiti in so dežne kaplje ostale visoko v oblakih. Po vadbi v središču Brd smo se odpeljale do Hiše Štekar, kjer je že dišalo po okusni hrani iz domače kuhinje. Po lahkem kosilu smo se zaprle v prostor, ki se je za tri ure napolnil z jogo in dihom naših teles. Stanka je svoje delo ponovno profesionalno izpeljala ter nas za trenutek popeljala v svet sproščenosti in notranjega miru.

Hladen in deževen večer smo preživele za veliko mizo ob toplem kaminu. Po odlični večerji smo si ob kozarcu domačega vina pripovedovale zgodbe in se pozno zvečer prijetno utrujene odpravile pod tople odeje.

Zbudile smo se v hladno jutro, dež je zamenjala burja. Na dvorišču s pogledom na nasade trt, smo se prebudile z jogo in se rahlo premražene prepustile okušanju domačih marmelad in peciva ter srkanju odličnega zeliščnega čaja. Spočite in polne energije smo se odpeljale do vznožja Sabotina in se po idiličnih kamnitih potkah odpravile najprej do ruševin cerkve svetega Valentina, potem pa po grebenu do koče na Sabotinu, kjer smo si vzele krajši odmor za vroč planinski čaj in klepet. Druženje smo zaključile s pogledom na Sočo in morje, s pogledom na Brda in visoke vrhove, ki jih je ponoči pobelil sneg.

V Brdih smo preživele čudovit nordijsko jogijski vikend, začinjen z burjo in veliko pozitivne energije.

Drage udeleženke, hvala vsem skupaj in vsaki posebej za prijetno jesensko druženje.

Foto: Barbara & Špela