Sveža energija

Sveža energija bo vaš jedilnik bogatila z zanimivimi informacijami in okusnimi recepti iz enostavnih sestavin lokalno (sezonsko) pridelane zelenjave in sadja ter sestavin, ki jih boste našli na okoliških travnikih in v gozdu ... [več]

Športne novice

Med športnimi novicami boste našli vsebine povezane s športnimi aktivnostmi in športno opremo, zanimivosti s področja rekreacije, reportaže z izletov in tekmovanj ter še mnogo drugih zanimivih vsebin povezanih s športom ... [več]

Ekipa ZelenoJabolko

 zeleno jabolko sport ekipa

Ekipo ZelenoJabolko Sport sestavljava Špela Strasser Pistor, učiteljica smučarskega teka in nordijske hoje pri SZS in učiteljica gorskega kolesarjenja pri KZS in Matej Pistor, učitelj smučarskega teka in alpskega smučanja pri SZS in turno kolesarski vodnik pri PZS ...

 

Rdeči ribez, avtohtona slovenska vrsta, vsebuje podobno količino vitamina C kot agrumi, po zaslugi zanimivega svežega okusa pa je nadvse primeren za pripravljanje poletnih sokov in sladic.

Ribez je odličen diuretik, ugodno vpliva na prebavo in čisti kri. Uživanje ribeza pospešuje znojenje. Kure z ribezom se v domači medicini uporabljajo za znižanje temperature in pri ledvičnih obolenjih. Ker je bogat z vitaminom C, A B 3 kalijem, kalicijem in železom, krepi imunski sistem. Poleg tega pospešuje nastajanje hormonov, varuje sluznico, pomirja živčevje, izboljšuje razpoloženje, spodbuja delovanje srca ... Pravijo, da temnejši kot je ribez, več zdravilnih lastnosti ima.

Njegov intenziven, sočen okus je razlog, da je ta sadež izjemno priljubljen v kuhinji. Ribezova marmelada je gurmanska specialiteta, ki tekne namazna na kruh, kot dodatek sladicam ali kot priloga k divjačini.

Recept za zdrobove rezine z ribezom ter ostale okusne jedi iz ribeza najdete na Okusno.je