Breskve - sočen sadež, ki razstruplja in pomlajuje

 

Breskve so bogate z antioksidanti, ki telesne celice varujejo pred poškodbami, kožo pa ohranjajo naravno prožno in svežo zlasti, ko se v telesu poruši ravnovesje zaradi pretiranega izpostavljanja sončnim žarkom. Vsebujejo veliko vitaminov (vitamin A, vitamine B kompleksa, C vitamin in folno kislino), ki spodbujajo razstrupljevalne procese v telesu in ga varujejo pred različnimi boleznimi. Sočne in aromatične breskve imajo ogromno rudninskih snovi, kot so kalij, natrij, kalcij, magnezij in fosfor. Vsebujejo pa tudi betakaroten, ki ga človeški organizem spreminja v vitamin A, zato nam breskve v primeru utrujenosti po telesni dejavnosti v vročih, soparnih dneh, zelo hitro povrnejo energijo.

Sveže breskve so bogat vir fosforja, ki vpliva na zdravje zob in kosti, pripomorejo pa tudi k zmanjšanju slabokrvnosti in črevesnih obolenj. Bogate so s kalijem, ki pospešuje izločanje tekočine, čisti ledvice in jih ščiti pred infekcijami. Svež breskvin sok je priporočljiv za vse, ki imajo težave s srčno aritmijo, želodčno kislino in imajo občutljiv živčni sistem.

Breskev srednje velikosti pokrije pet do devet odstotkov dnevnih potreb odraslih po vlakninah in ima pomembno vlogo pri metabolnih procesih. Tisti, ki breskve uživa redno, uspešno regulira napade lakote, ter zmanjšuje tveganje za nastanek raka na debelem črevesu, bolezni srca in ožilja ter sladkorne bolezni tipa 2. Breskvam pripisujejo tudi naraven odvajalni učinek saj preprečujejo zastajanje vode v telesu in čistijo sečila. Sicer pa breskve vsebujejo 87 odstotkov vode, 12 odstotkov ogljikovih hidratov ter slab odsotek beljakovin.

Če vam breskve ne dišijo zaradi rahlo kosmatega olupka, jih lahko nadomestite z nektarinami, saj gre za popolnoma enak sadež, razlikuje ju le olupek, ki je pri nektarinah gladek.

Recept za jogurtov posladek z breskvami ter ostale okusne jedi iz breskev najdete na Okusno.je