Med - naravno energijsko hranilo

 

Méd je sladka tekočina, ki jo čebele proizvajajo iz cvetličnega nektarja (medičine). Čisti med ne sme vsebovati nobenih dodatkov (vode, sladkorja).

Tekoči med se ne pokvari, lahko edino kristalizira v trdno stanje. Nazaj v tekočino ga pretvorimo s segrevanjem do 40 stopinj. Če to mejo presežemo, med izgubi zdravilne lastnosti. Med vsebuje do 77 % sladkorjev, od tega do 76 % enostavnih sladkorjev (fruktoza in glukoza), 17,7 % vode, ostalo (5,3 %) so vitamini (B1, B2, B6, C), mineralne snovi (Cu, Na, K, P, Ca, Si, Mg, Fe, Mn), aminokisline, encimi, hormoni, kisline, flavonoidi in protibakterijske snovi.

Različne vrste medu se med seboj razlikujejo po barvi, okusu, sestavi, zgradbi in lastnostih. Zdravilno delovanje je odvisno od vrste cvetov in rastlin iz katerih dobimo surovino.

Med ima protimikrobno učinkovitost proti številnim bakterijam in tudi nekaterim glivicam. Za to je zaslužna visoka vsebnost sladkorja, ki preprečuje razmnoževanje bakterij ter delovanje encimov in drugih antibiotičnih snovi. Med priporočajo za celjenje ran, opeklin, raznih vnetij ... Je bogato energijsko hranilo, ki vsebuje tudi vitamine, minerale, encime, antioksidante. Še posebej svetujejo njegovo uporabo pri slabokrvnosti, nezadostni prehranjenosti, nosečnosti, v stanjih hude fizične obremenitve, pri zmanjšani odpornosti imunskega sistema, v starosti in pri okrevanju po bolezni.

Med pomirja, omogoča sprostitev in boljši spanec, pomiri pljuča, olajša izkašljevanje, zmanjša kašelj in olajša dihanje. Uporablja se pri kašlju, hripavosti, vnetju grla, lajša težave pri astmi. Pomaga proti mišičnim krčem, olajša prebavni proces, pomaga pri zgagi, razjedah na želodcu ali dvanajsterniku in deluje rahlo odvajalno (krepi gibljivost črevesja). Pomaga tudi jetrom pri presnovi ogljikovih hidratov, pri izplavljanju strupov in pri boleznih jeter.

Recept za polnozrnate vaflje ter ostale okusne jedi z medom najdete na Okusno.je