Mandlji - oreščki za zdravo in dolgo življenje

 

Mandlji vsebujejo beljakovine, vlaknine, vitamine in minerale. Mangan pomaga k močnejšim kostem in uravnava krvni sladkor, magnezij pa je izrednega pomena za organe, mišične in živčne funkcije, nadzira glukozo v krvi in uravnava krvni tlak. Mandlji vsebujejo nenasičene maščobe in vitamin E, ki ščiti pred poškodbami, ki nastanejo zaradi ultravijoličnih žarkov, mandljeva koža pa flavonoide, ki delujejo antioksidativno ter učinek vitamina E še povečujejo.

Pest mandljev na dan bi bil lahko korak do daljšega in bolj zdravega življenja, saj naj bi mandlji pomagali do vitkosti in manj holesterola v krvi.

Raziskave kažejo, da zamenjava prigrizkov, ki vsebujejo veliko ogljikovih hidratov, z mandlji zmanjšuje tveganja za srčne bolezni, ob tem pa ni zanemarljivo, da mandlji zmanjšujejo trebušno maščobo. Izbrati mandlje za zdrav prigrizek je preprost način do boljše presnove in do boja proti srčno-žilnim boleznim.

Mandlji pa niso le okusen in hranljiv prigrizek, tokrat so osnovna sestavina aromatičnih, okusnih in hitro pripravljenih prazničnih cimetovih zvezdic. Zvezdice iz mletih mandljev so klasični praznični piškoti brez moke, ki v decembrskih dneh ne smejo manjkati na mizi. Cimetove zvezdice odlikujejo hrustljava skorjica in mehka sredica ter značilna aroma cimeta.

Sestavine:
3 beljaki
200 g sladkorja v prahu
500 g mletih mandljev
noževa konica burbonske vanilije
noževa konica pomarančne lupinice
3 jedilne žlice mletega cimeta

Priprava:
Beljake stepemo v čvrst sneg in ga prestavimo v skledo, v kateri bomo zmešali vse sestavine. V beljak počasi vmešamo sladkor v prahu. 6 žlic mase, s katero bomo kasneje premazali zvezdice, damo na stran. V preostalo maso vmešamo mlete mandlje, vanilijo, pomarančno lupinico in cimet. Vse skupaj dobro pregnetemo. Vzamemo folijo za živila in med dve plasti vstavimo pripravljeno mandljevo maso. Maso zvaljamo na en centimeter debelo. Vrhnjo plast folije odstranimo. Z modelčkom izrežemo zvezdice in jih polagamo na s peki papirjem obložen pekač. S čopičem jih premažemo z maso iz beljakov in sladkorja v prahu. Pečico ogrejemo na 150°C. Zvezdice damo v segreto pečico in jih pečemo 15 minut samo s spodnjim grelcem. Pečene zvezdice previdno prestavimo na mrežico, da se ohladijo.