Tretja dimenzija smučarskega teka - smučarska orientacija

 

Ker me zanima vse kar je povezano s smučarskim tekom, je bilo samo še vprašanje časa, kdaj se bom navdušila nad smučarsko orientacijo …

Lansko zimo sem v tej "neznani športni disciplini" nepričakovano postala državna prvakinja … Leto dni kasneje naslova nisem ubranila, saj sem se preveč osredotočila na tek in premalo posvetila točkam na karti. Kljub napaki, ki se je zgodila na januarskem državnem prvenstvu ni bilo dvoma, da sem članica ekipe, ki konec februarja odpotuje v avstrijski Obertilliach na evropsko prvenstvo v smučarski orientaciji.

V Obertilliachu je bilo še pred tednom dni premalo snega za uspešno izvedbo prvenstva, a se je vreme obrnilo in zapadlo je dovolj snega, da so organizatorji dobili zeleno luč. Nekaj članov nas je v Obertilliach prispelo že v nedeljo, dan pred uradnim začetkom tekmovanj. Udeležba na model eventu, uradni preizkušnji proge in bežni seznanitvi s terenom je vsem koristila, saj se je obetal divji teden z veliko teka po ozkih poteh, ki so jih urejali z motornimi sanmi, štirikolesniki ali snežnimi krpljami.

Noč je prinesla pol metra novega snega in najkrajšo tekmo - sprint s posamičnim štartom, z okrog 4,5 kilometri dolgo progo, 13 kontrolnimi točkami, 75 višinskimi metri in več kot 40 % teka po ozkih poteh. Soočenje z elito, v tem pri nas nepoznanem športu, je vse presenetilo. Norvežani, Švedi, Finci in Rusi, tekmovalci, ki so odlični smučarski tekači in še boljši orientacisti so pokazali in dokazali, da gre za vrhunski šport.

Zbudili smo se v sončno torkovo jutro in drugi tekmovalni dan - sprint štafeta, kjer tekmujeta moški in ženska, vsak izmenično preteče po tri kroge. Trema pred skupinskim startom in novim izzivom je naredila svoje in napaka pri izbiri poti do prve točke me je oddaljila od skupine :( A je bilo nadaljevanje zato boljše in pogumnejše. Končni rezultat pa pričakovan in razveseljiv, saj z Matejem na 15 kilometrov dolgi progi s 33 kontrolnimi točkami nisva naredila nobene napake in pobrala vse točke :)

Dvema sprinterskima dnevoma je sledil dan za srednje proge. Ženske smo morale preteči 10 kilometrsko razdaljo s 27 kontrolnimi točkami, 210 višinskimi metri ter 50 % ozkih prog. Skupinski start in zahtevna proga z množico točk na karti sta me do konca izčrpali … Zbranost in tek po mehkih in ozkih progah od tekmovalca zahteva več kot le dobro fizično pripravljenost ... Po treh dneh tekmovanj, vsak dan novega mazanja smuči in testenin, je sledil dan počitka.

Četrtek je bil spet popolnoma zimski saj je cel dan snežilo. Po obilnem zajtrku so sledili analiza preteklih tekem in plan za prihodnje dni, slaba ura teka v klasični tehniki, kosilo, priprava smuči za najdaljšo preizkušnjo in druženje.

Priznam, da sem se petkove tekme najbolj veselila, saj sem tekačica na dolge proge :) Obetal se je popoln dan - sonce, -5 stopinj, … Pred mano je bilo dobrih 20 kilometrov teka z 18 kontrolnimi točkami, 440 metri vzpona in 40 % ozkih prog. Za zahtevno progo z dolgimi vzponi in strmimi spusti, soročnem odrivanju z rokami po mehkih in ozkih poteh, kjer so mišice pekle kot že dolgo ne ter uživanju v pravljični zimski naravi, sem potrebovala slabi 2 uri. Dosegla sem 33. mesto od 36 uvrščenih, 5 tekmovalk ni prišlo do cilja ali pa so naredile napako pri pobiranju točk. Orientacijski maraton na tekaških smučeh je moja najljubša SkiO disciplina :)

Vesela sem, da sem dobila priložnost in povabilo, da na evropskem prvenstvu, na katerem je nastopilo 51 tekmovalk iz 20 evropskih držav, zastopam Slovenijo. Glede na to, da sem se pred prvenstvom udeležila le štirih tekem v smučarski orientaciji in je bilo v slabi zimi bolj malo treninga na tekaških smučeh, sem z nastopi zadovoljna. Hvala Orientacijski zvezi Slovenije za organizacijo in trgovini Rossi Sport za najlepši dres, ki ga bi želela imeti tudi Tatjana, ena najboljših ruskih tekmovalk :)

Poklon zmagovalcem, ki so krivi, da je disciplina na tako visokem nivoju in čestitke vsem mojim reprezentančnim kolegom (Mateju, Iztoku, Dušanu, Blažu, Juretu, Gregorju in Mojci), ki so na vsaki tekmi dali vse od sebe.

Več informacij in rezultate najdeš tukaj

Zakaj tretja dimenzija? Ker moraš združiti fizično moč, zbranost ter spretnost na neštetih ozkih in širokih, položnih in strmih poteh s tekaškimi smučmi na nogah in orientacijsko karto na prsih … :)

Fotografije: Iztok