Zajtrk - najpomembnejši obrok dneva

 

Zajtrk je obrok, ki ga ne bi smeli nikoli izpustiti ...

Če preskočite zajtrk ... začne vaše telo hitro porabljati mišično, in ne maščobne mase. Mišična masa je namreč glavni porabnik kalorij tako v mirovanju, kot med telesno dejavnostjo. Ko telo zazna nižji vnos kalorij, se zaradi bojazni po nadaljevanju nizkega vnosa prilagodi in zniža svojo dnevno porabo ter zmanjša velikost mišic, ki za delovanje potrebujejo veliko kalorij. To vodi do padca hitrosti presnove in nižje dnevne porabe kalorij.

Če zjutraj nimate časa, da bi v miru pojedli zajtrk ... popijte vsaj kozarec soka ali skodelico čaja, kos sadja, zavitek suhega sadja, piškotov ali kruhkov pa vzemite s seboj in jih zaužijte med potjo. Zajtrk je v prijetni družbi zagotovo en najlepših načinov kako začeti dan, poleg tega pa vas bo že zjutraj napolnil z energijo, ki jo boste čez dan tako zelo potrebovali in poskrbel za zdrav metabolizem in odlično počutje.

Če ne marate hrane, ki se jo ponavadi uživa za zajtrk ... enostavno pojejte nekaj drugega. Vedno se najde primerno živilo, ki vsebuje vsa pomembna hranila, in bo za vas okusno. Lahko je to hrana, ki jo jeste za kosilo ali večerjo: paradižnikova juha, sir s sadjem, kos pite, palačinke ... Veliko bolje je takšna živila pojesti zjutraj in jih čez dan porabiti, kot zvečer in se nato ubadati z občutki krivde.

Če imate željo izgubiti kakšen kilogram ... preskakovanje obrokov, predvsem zajtrka, nikakor ni pravilen pristop doseganja vašega cilja. Raziskave namreč kažejo, da tisti, ki bijejo bitko s kilogrami, najpogosteje ne zajtrkujejo ... Če zjutraj pustite telo stradati, negativno vplivate na svoje počutje, zdravje in telesno težo. Telo reagira tako, da zniža bazalni metabolizem (dnevno porabo kalorij) zato prvi obrok, ki ga zaužijemo okoli opoldneva, namesto v energijo takoj preusmeri v maščobno zalogo, da se obvaruje pred nadaljnjim stradanjem. Prav tako je večja verjetnost, da boste hitreje posegli po hrani v poznih večernih urah. Če želite preskočiti kakšen obrok, naj bo to večerja, nikakor pa ne zajtrk, saj ta obrok ne povečuje telesne teže in se porablja čez dan.

Če zjutraj jeste, pa ste čez nekaj ur že lačni ... to pomeni, da je bila kalorična vrednost zajtrka premajhna. Eno jabolko, ki znaša le okoli 100 kalorij, zadostuje za zagon prebavnega procesa in stimulacijo izločanja prebavnih sokov, ni pa dovolj za občutek sitosti. Če pojeste zajtrk, ki ima 400 kalorij, se boste počutili veliko bolje, zmanjšala se bo potreba po hrani, izognili se boste morebitnemu prenajedanju. Primer zajtrka s 400 kalorijami: 1 kozarec pomarančnega soka (200 ml): 200 kcal, 60 g kosmičev: 100 kcal, 1 skodelica jogurta (200ml): 100 kcal

Če zjutraj niste lačni ... ste po vsej verjetnosti zvečer pojedli kalorično prevelik obrok. Obroki naj bi bili po količini kalorij manjši toliko, da imate po obroku še malo rezerve oziroma ste napol siti. Večerni obrok naj bi bil po količini še najmanj kaloričen.

Strokovnjaki za prehrano svetujejo, da so kalorije pravilno razporejene čez ves dan ... Jutranji obrok mora prinesti približno 20 % dnevne energije, kosilo 40 %, večerja 35 %, preostalih 5 % pa lahko v obliki malice zaužijete kadarkoli v dnevu. Če se dva- do trikrat tedensko ukvarjate z zmerno telesno dejavnostjo, potrebujete približno 2000 kalorij na dan, od tega naj jih 400 prinese zajtrk.

Za pripravo dobrega in hranljivega zajtrka potrebujete le 15 minut ... Kosmiče prelijte z jogurtom in dodajte žlico medu. # V mešalniku zmešajte mleko, različno sadje in semena (laneno seme, bučno seme, sezam). # Pojejte večjo banano in zraven popijte kozarec jogurta. # Kruhke namažite z marmelado in popijte skodelico čaja. # Pojejte rezino kruha s sirom in popijte kozarec naravnega sadnega ali zelenjavnega soka.

Najprimernejši zajtrk, ki vsebuje vse pomembne hranilne snovi za popoln začetek dneva, so različne žitarice oziroma kosmiči ... 1. Hitro in preprosto pripravo brez kuhanja, saj jih enostavno jih zmešate s sokom, mlekom ali jogurtom. 2. Bogate so z ogljikovimi hidrati, ki vas napolnijo z energijo. 3. Bogate so z vlakninami, ki ugodno vplivajo na prebavo in raven holesterola v krvi. 4. Bogate so z železom, ki zmanjša pojav anemije in v kombinaciji s pomarančnim sokom ali sadjem (grenivke, jagode, kivi), povečujejo absorpcijo železa, ki je zelo pomembno za aktivne ljudi, saj skrbi za prenos kisika po krvi. 5. V kombinaciji z mlekom ali jogurtom so odličen vir kalcija, ki ščiti pred osteoporozo in krhkimi kostmi. 6. Vsebujejo majhen delež maščobe in holesterola. 7. Z malo domišljije jih lahko pripravite na različne načine: zmešate jih lahko z banano, grozdjem, naribanim jabolkom, skuto, cimetom, javorjevim sirupom, ekstraktom vanilje, različnimi semeni ...

Jutranji dober tek ;-)