Sveža energija

Sveža energija bo vaš jedilnik bogatila z zanimivimi informacijami in okusnimi recepti iz enostavnih sestavin lokalno (sezonsko) pridelane zelenjave in sadja ter sestavin, ki jih boste našli na okoliških travnikih in v gozdu ... [več]

Športne novice

Med športnimi novicami boste našli vsebine povezane s športnimi aktivnostmi in športno opremo, zanimivosti s področja rekreacije, reportaže z izletov in tekmovanj ter še mnogo drugih zanimivih vsebin povezanih s športom ... [več]

Ekipa ZelenoJabolko

 zeleno jabolko sport ekipa

Ekipo ZelenoJabolko Sport sestavljava Špela Strasser Pistor, učiteljica smučarskega teka in nordijske hoje pri SZS in učiteljica gorskega kolesarjenja pri KZS in Matej Pistor, učitelj smučarskega teka in alpskega smučanja pri SZS in turno kolesarski vodnik pri PZS ...

 

Sveže jagode spadajo med super hrano zaradi visoke stopnje vitamina B, pa tudi zaradi vsebnosti vitamina C, mangana, kalija, omega-3 maščobnih kislin, vitamina K, magnezija, bakra idr. Znižujejo raven slabega holesterola, učinkujejo protivnetno, zmanjšujejo možnost rakavih obolenj in so eno izmed najbolj s hranili polnih vrst sadja.

Če je le mogoče posezite po ekološko gojenih in na domačem vrtu pridelanih sortah, saj je znano, da jagode ravno zaradi vsebnosti pesticidov, sodijo med eno izmed najnevarnejših vrst sadja.

Recept za presno jagodno torto:

Testo: 100 g mletih mandljev, 100 g mletih indijskih oreščkov, 100 g drobno narezanih datljev (namočenih vsaj 6 ur), 1 žlico limoninega soka, ščepec soli, 1 žlico stopljene kokosove maščobe
Krema: 250 g indijskih oreščkov (namočenih vsaj 6 ur), 200 g jagod, 2 žlici limoninega soka, 1 žlico trsnega sladkorja, ščepec soli, 2 žlici stopljene kokosove maščobe
Za dekoracijo: jagode, indijski oreščki, vršiček melise

Priprava:
1. Sestavine za testo zmešamo z mešalnikom ali v multipraktiku, da dobimo mehko testo. Testo stresemo v model za torto in ga enakomerno razporedimo po dnu. Model s testom postavimo v hladilnik.
2. Sestavine za kremo zmešamo z mešalnikom, da dobimo popolnoma gladko kremo. Kremo prelijemo po testu. Torto postavimo za 2 uri v zmrzovalnik ali čez noč v hladilnik.
3. Preden jo postrežemo, jo okrasimo z jagodami, indijskimi oreščki in meliso ter k vsakemu koščku dodamo kepico sladoleda.

Recepte za ostale okusne jedi iz jagod najdete na Okusno.je