Sveža energija

Sveža energija bo vaš jedilnik bogatila z zanimivimi informacijami in okusnimi recepti iz enostavnih sestavin lokalno (sezonsko) pridelane zelenjave in sadja ter sestavin, ki jih boste našli na okoliških travnikih in v gozdu ... [več]

Športne novice

Med športnimi novicami boste našli vsebine povezane s športnimi aktivnostmi in športno opremo, zanimivosti s področja rekreacije, reportaže z izletov in tekmovanj ter še mnogo drugih zanimivih vsebin povezanih s športom ... [več]

Ekipa ZelenoJabolko

 zeleno jabolko sport ekipa

Ekipo ZelenoJabolko Sport sestavljava Špela Strasser Pistor, učiteljica smučarskega teka in nordijske hoje pri SZS in učiteljica gorskega kolesarjenja pri KZS in Matej Pistor, učitelj smučarskega teka in alpskega smučanja pri SZS in turno kolesarski vodnik pri PZS ...

 

Šparglji vsebujejo beljakovine, kalij, železo, provitamin A, vitamine E, B1, B2, B6 in C ter imajo zelo malo kalorij in so primerno živilo za diabetike.

Folna kislina, ki jo vsebujejo šparglji, je pomembna za pomlajevanje celic, za tvorjenje krvi in za nastajanje hormonov. Šparglji spodbujajo presnovo in delovanje ledvic ter delujejo čistilno. Ljudje, ki so nagnjeni k ledvičnim kamnom in visoki vsebnosti sečne kisline v krvi, morajo uživati šparglje v zmernih količinah.

Šparglji izvirajo iz Male Azije, kjer so jih ljudje gojili že pred 2000 leti. Poznali so jih že stari Grki, obstajajo pa tudi zapisi, da so jih Rimljani gojili že leta 200 pr. n. št.. V ostali Evropi so postali priljubljeni šele konec 16. stoletja, kasneje pa se je kultura gojenja in uživanja špargljev prenesla v Severno Ameriko, kjer so postali priljubljeni med ameriškimi staroselci, ki so verjeli v božanskost te rastline.

Recept za gurmansko omleto s šparglji ter ostale okusne jedi iz špargljev najdete na Okusno.je