Čemaž - rastlina z učinkovinami česna

 

Spomladi nabrani listi čemaža vsebujejo od 20 do 50 mg vitamina C in približno 7 mg provitamina A, v čebulicah pa je teh sestavin veliko manj. V listih in čebulicah je tudi eterično olje, ki je podobno česnovemu in ki mu daje značilen vonj.

Čemaž kot najbolj razširjena oblika divjega luka v velikih družinah uspeva od meseca marca dalje v senčnih in vlažnih gozdovih ter ob rekah in potokih. Njegovi učinki so praktično enaki česnovim, kot zdravilo pa ga še posebej priporočajo v primeru drisk, kolik, napenjanja, pomanjkanja teka in kot spodbujevalca izkašljevanja. Spodbuja prebavo in delovanje žlez, čisti žile in blaž tegobe zaradi razširjenih ven.

Mlade in sočne liste čemaža je najbolje nabirati spomladi, od marca do junija. Najboljši čas za nabiranje hranljivih čebulic, ki jim pripisujejo zdravilni učinek, pa je jesen. Liste in čebulice lahko uporabimo kot okusen in aromatičen dodatek juham, solatam, omakam, raznim prikuham in drugim jedem. Vse dele čemaža - tudi socetja in cvetne popke - uporabljamo samo sveže, saj s sušenjem izgubljajo svojevrsten vonj in okus, pa tudi koristne sestavine. Nekateri trdijo, da mnogo od tega ohranijo, če liste čemaža konserviramo v kakovostnih jedilnih oljih, kakršna so sončično, repično, bučno ali oljčno, kar uporabljamo kot okusem namaz in dodatek raznim drugim jedem.

Recept za odlične čemaževe žepke s kozjo skuto ter ostale okusne jedi iz čemaža najdete na Okusno.je