Zelje - bogata zimska hrana

 

Poznamo več vrst zelja, pri nas pa uporabljamo predvsem belo in precej manj rdeče zelje. Poleti je to sveže oziroma sladko zelje, pozimi pa pogosteje kislo. Zelje je bogato z minerali in vitamini. Vsebuje kalij, železo, žveplo, baker, natrij, magnezij, po vsebnosti vitamina C pa se lahko primerja z limono. Vsebuje tudi vitamin B1, provitamin A, vitamin K, vlaknine, folno kislino, tiamin ... 100 gramov sladkega zelja ima okoli 25 kalorij, 100 gramov kislega zelja pa 22 kalorij.

Sveže zelje preprečuje nastanek črevesnega raka, raka na prostati, lajša želodčne razjede, blagodejno deluje na žlezo ščitnico, izboljšuje možganske sposobnosti in koncentracijo, pomirja in zmanjšuje stres, pospešuje celično rast, krepi imunski sistem, pomaga pri nespečnosti, pospešuje presnovo ogljikovih hidratov, krepi mišice, zmanjšuje raven holesterola v krvi, pozitivno učinkuje pri prehladnih ... Zelje tudi pospešuje presnavljanje estrogena pri ženskah, kar jih varuje pred vrstami raka, ki so povezani s hormoni, kot sta rak dojke in jajčnikov. Zaradi velike vsebnosti vode in vlaknin daje zelje kljub manjšemu številu kalorij občutek sitosti, zato lahko pomaga pri hujšanju.
Kislo zelje ima podobne učinke kot sveže zelje. Bakterije in kvasovke, ki so pogoj za kisanje, sicer nekatere snovi dodajo, druge pa odvzamejo. Če je zelje pravilno kisano, se v njem razvijejo mikroorganizmi, ki v črevesju preprečujejo proces gnitja in pospešujejo izločanje strupenih snovi. S kislim zeljem marsikdo tudi odganja mačka po prekrokani noči.


Poleg zdravilnih učinkov pa ima zelje tudi kulinarično vrednost, iz njega pripravljamo sarme, solate, joto ... in je dobrodošel dodatek mnogim jedem. Zelje je poceni in obstojno ter lahko dostopno, zato si ga le privoščite. Še posebej v zimskih dneh.

Recept za zeljne zvitke z mletim mesom ter ostale okusne jedi iz zelja najdete na Okusno.je