Banane - popoln naravni prigrizek

 

Svetlo rumeni sadeži s čvrstim mesom imajo odlike škrobnatih živil, so zdravi, nasitni in lahko prebavljivi. Če želimo, da dozorijo jih moramo hraniti na sobni temperaturi. Zorenje pospešimo tako, da jih položimo v skledo skupaj z drugim sadjem ali pa jih zavijemo v papirnato brisačo ali krpo. V hladilniku jih ne smemo shranjevati, saj lupina postane rjava. Banana je najslajša, ko ni na rumeni lupini nobenega sledu zelene barve in se na njej pojavijo rjave pikice.
 Pri nakupu banan moramo biti pozorni, da je lupina nepoškodovana in da sadež ni preveč zrel. Nezrele banane vsebujejo neprebavljiv škrob, ki ga tanko črevo ne more predelati, v debelem črevesu pa fermentira in povzroča vetrove. Ko sadež dozori, se večina škroba spremeni v sladkor. Zrele banane zato niso le slajše, so tudi lažje prebavljive. Prav zaradi lahke prebavljivosti in ker le redko povzročijo alergijske reakcije, so zelo priljubljena hrana za dojenčke.

Banane so izdaten vir kalija, življenjsko pomembne rudnine za delovanje mišic in živcev. Uživanje večjih količin kalija pomaga preprečiti ali znižati visok krvni tlak. Banane pomagajo pri velikih telesnih naporih. Če zaužijemo zrele banane po 30 minutah vadbe, ko je mišična energija izčrpana, nas okrepijo. Ker tako sveže kot tudi posušene vsebujejo veliko naravnega sladkorja, ki hitro preide v kri, jih veliko športnikov, pogosto uživa tudi pred tekmo ali celo med njo. Banane uravnavajo tudi prebavo in pomirijo želodec, izboljšajo razpoloženje, nas umirijo ter uspavajo.

Banane so dobrodošla popestritev pri pripravi različnih jedi. Lahko jih uporabimo za kreme, sadne solate, kot prilogo k rižu, z njimi obogatimo sadni kruh ... Nepogrešljive so v različnih mlečnih napitkih, lahko jih tudi spečemo ali ocvremo. Živila in dišavnice, s katerimi se banane dobro ujemajo so orehi, kava, ingver, cimet, pomaranče ... Bananine rezine lahko tudi posušimo in tako pripravimo bananin čips. Posušene imajo več kalija, vlaknin in energije kot sveži sadeži, vsebujejo pa tudi več sladkorja, zato niso primerne pri dietah za znižanje telesne teže.

Recept za vogalčke z banano in kakavom ...
1 zrela banana
250 g moke
1 žlička pecilnega praška
1 žlica kakava v prahu
125 g sladkorja
1 vrečka vaniljevega sladkorja
1 ščep soli
100 g razmehčanega masla

Priprava: V posodo damo sladkor, vaniljev sladkor, sol, mehko maslo in zrelo banano. Z rokami ali vilicami zmes dobro pretlačimo, potresemo z moko, nanjo presejemo pecilni prašek, dodamo še kakav in vse skupaj premešamo ter zgnetemo v mehko testo. Pečico vključimo na 180 ° C in na pekač položimo papir za peko. Testo zvrnemo na pomokano  površino in ga razdelimo na 4 dele. Iz vsakega dela pripravimo za dva prsta debel svaljek, ki ga poševno režemo, da dobimo trikotnike. Razporedimo jih po pekaču in pečemo 10–12 minut.

Opomba: Tile piškotki so najboljši še topli. Ker je priprava enostavna, so odlični za takrat, ko na hitro potrebujemo nekaj sladkega :)