Kozje mleko - bogato z magnezijem in vitaminom C

 

Znanje o pozitivnih učinkih kozjega mleka in izdelkov iz kozjega mleka narašča, ena njegovih nesporno največjih prednosti pa je zagotovo lahka prebavljivost.

Kozje mleko ne vsebuje aglutinina, zato so maščobne kapljice v kozjem mleku 10-krat manjše kot v kravjem mleku. To omogoči, da se kozje mleko prebavi v 40 minutah, za prebavo kravjega mleka pa potrebujemo skoraj 3 ure. Zaradi izredno hitre prebavljivosti se kozje mleko priporoča otrokom in odraslim z želodčnimi in črevesnimi težavami, posebej učinkovito je pri osebah, ki imajo težave z ulkusi, napihnjenostjo, zaprtjem in slabo prebavo.

Kozje mleko je nizko alergeno, vzrok za to je bistveno nižja vrednost proteina alfa-S1-kazeina kot v kravjem mleku. Ta lastnost kozjega mleka nam omogoči, da ga lahko uživajo nekatere osebe, ki so sicer alergične na kravje mleko. Poudariti pa je potrebno, da pri nekaterih, ki so alergični na kravje mleko pride do navzkrižne reakcije in ne morejo uživat kozjega mleka. Podobno je pri osebah z laktozno intoleranco. Vsebnost laktoze v kozjem mleku je mnogo nižja kot v kravjem mleku, zato lahko določeni ljudje, ki ne prenašajo kravjega mleka brez težav uživajo kozje mleko. To je pomembno saj na ta način dobijo dovolj kalcija, fosforja, kalija, vitamina B12, vitaminov A, E, D, K in beljakovin.

Zaradi nizke alergenosti se kozje mleko priporoča tudi pri otrocih, ki pogosto zbolevajo z bronhitisi, imajo astmo ali ekceme.

Vsebnost kalcija v kozjem mleku je veliko večja kot v kravjem mleku, zato ima uživanje kozjega mleka pozitiven učinek na nižanje krvnega tlaka. Kozje mleko ima tudi manj holesterola kot kravje.

Kozje mleko ima v primerjavi s kravjim več vitamina C, ki je znan antioksidant. Ima pa tudi pozitiven učinek na srce in ožilje, niža tlak in pomaga pri okužbah.

Kozje mleko ima več magnezija kot kravje. Magnezij ima pozitiven učinek na mišice, kosti in živčevje. Zaradi karotenoidov, vitamina B3, B16 in holina je kozje mleko priporočljivo pri težavah s kožo in lasmi.

Vsakodnevno uživanje kozjega mleka ima pozitivne učinke na premagovanje stresa, niža stopnjo depresije, odpravja tesnobo in izboljšuje koncentracijo. Pomaga pa tudi pri težavah z nespečnostjo.

Zanimiv je podatek, da koze nikoli ne zbolijo z rakom, vzrok za to gre pripisat visoki vrednosti konjugirane linolne kisline (CLA) v kozjem mleku, ki ima dokazan antikarcinogeni učinek.

Kozje mleko je naravno sredstvo, ki deluje proti staranju telesa, ohranja njegovo vitalnost in krepi imunski sistem.

Po sestavi je kozje mleko, v primerjavi z ostali živalskimi mleki, najbolj podobno materinemu mleku. Nekoč so ga dajali dojenčkom, če mati ni imela svojega mleka. Danes pa ga čedalje bolj cenimo ravno zaradi njegove sestave in mnogoterih zdravilnih učinkov.

Recept za žepke s kozjo skuto (čemaž lahko zamenjate tudi s porom, blitvo, špinačo) najdete na Okusno.je

Vir: kozjemleko.si