Večplastno oblačenje - za večje udobje v gibanju v hladnejših dneh

 

Jesen prinaša hladnješa jutra in večere. Nižje temperature pa nikakor ne smejo biti razlog, da se ne bi gibali na svežem zraku. Skandinavci pravijo, da ni slabega vremena, da so le slaba oblačila oz. neustrezno znanje o večplastnem oblačenju.

Z razvojem novih tehnologij in materialov imamo praktično na vsakem koraku dostop do kakovostnih in hkrati funkcionalnih športnih oblačil. Z izjemo volne in perja, so materiali iz katerih so izdelana funkcionalna športna oblačila, umetni. A naj vas to ne skrbi saj najboljši proizvajalci skrbno izbirajo postopke in tkanine, ki so koži prijazne, niso alergene, jih je enostavno vzdrževati …

Priporočam, da se za vsako aktivnost v naravi oblečete v športna oblačila, ki dihajo, omogočajo ustrezno odvajanje vlage, grejejo in telo ščitijo pred vetrom, dežjem, snegom … Športna oblačila zato delimo v štiri kategorije oziroma sloje …

Prvi ali osnovni sloj. Pri športni aktivnosti se telo poti, ustvarja vlago in znižuje telesno temperaturo. Glavna vloga osnovnega sloja je odvajanje vlage stran od telesa ter ohranjanje toplote. Za optimalno delovanje se mora osnovni sloj tesno prilegati telesu in biti izdelan iz umetnih materialov ali volne. Iz enakih materialov morajo biti izdelani tudi športni modrčki, spodnje perilo in nogavice, sicer se v njih zadržuje vlaga, ki v mrzlih dneh ohlaja telo. Osnovni sloj je lahko tudi samostojno oblačilo (majica s kratkimi ali dolgimi rokavi) v primeru, da je temperatura v prostoru kjer se gibamo dovolj visoka.

Drugi ali srednji sloj. Osnovna naloga drugega sloja je absorbcija in odvajanje vlage ter izolativnost. Drugi sloj nadaljuje z odvajanjem vlage z osnovnega sloja in hkrati onemogoča toplotne izgube. Zrak, ki se zadržuje v drugem sloju zagotavlja dodatno izolacijo in zagotavlja udobje. Nižje kot so zunanje temperature, debelejši drugi sloj moramo obleči. Drugi sloj je lahko v določenih vremenskih pogojih (suho ozračje s temperaturami nad lediščem) tudi zunanji sloj.

Tretji ali zunanji sloj. Zunanji sloj ščiti telo pred vetrom, dežjem in snegom ter hkrati deluje izolativno. Pomembno je, da je zunanji sloj izdelan iz materialov, ki dihajo oziroma ima na mestih, kjer se telo običajno bolj poti, integrirane prezračevalne odprtine. V primeru nizkih temperatur se prepustnost materialov bistveno zmanjša, zato se pod zunanjim slojem začne nabirati vlaga, ki telo postopoma ohlaja. V primeru, da se pogosto gibate pri nizkih temperaturah priporočamo uporabo jaken, ki hkrati dihajo in imajo integrirane prezračevalne odprtine. Odličen zunanji sloj v suhem in izredno mrzlem vremenu so lahko tudi jakne iz perja.

Dodatni sloj se uporablja, ko telo miruje ali pa v primeru, da pride do nenadne spremembe vremena. Gre za lahka in tanka oblačila, ki so udobna in jih lahko hitro in enostavno oblečemo prek ostalih slojev. Običajno so izdelana iz materialov, ki telo ščitijo pred vetrom in dežjem.

Z neposrečenim izborom oblačil v hladnejših dneh lahko svojemu telesu povzročimo kar nekaj težav. Če z oblačenjem pretiravamo ali se oblečemo pomankljivo, lahko to privede do nelagodnega občutka, ki se odraža v zmanjšanih telesnih sposobnostih. Dejstvo je, da boste z večplastnim oblačenjem preprečili nastanek bolezni in se boste pri športni aktivnosti bolje počutili. A ne mislite le nase - večslojno oblecite tudi otroke, zlasti najmlajše, ki težko povedo kdaj jih zebe in kdaj jim je prevroče.

Nasvet prof. dr. Maje Dolenc s Fakultete za šport: "Predno se ogrejemo, moramo imeti na sebi kakšno plast oblačil več, po približno 15 minutah pa s slačenjem ustrezno uravnavamo ohranjanje delovne temperature telesa. Najbolje je, da nosimo oblačila, ki dihajo in omogočajo ustrezno odvajanje vlage. Če se po končani dejavnosti še nekaj časa gibljemo zunaj se je treba znova obleči, saj preznojeno telo potrebuje več zaščite za ohranjanje svoje temperature."

Oblecite se večplastno in uživajte v gibanju tudi v hladnih jesenskih in zimskih dneh!

Na fotografiji: oblačila CRAFT po izboru Zelenega jabolka :)