Dogodivščina na tekaških smučeh - šola teka na smučeh za otroke

 

Pošiljka snega izpred tedna dni ni bila velika, a dovolj bogata, da sem lahko na Arehu izpeljala prvo šolo teka na smučeh v tej sezoni. Uvod v sezono ni bil običajen, saj sem ga imela priložnost deliti z otroci.

Na sončni jasi, pokriti z ravno prav debelo snežno odejo se mi je pridružilo šest otrok, ki so nestrpno pričakovali dogodivščino na tekaških smučeh. Ker je bilo to naše prvo srečanje, sem se odločila, da čas posvetimo spoznavanju klasične tehnike teka na smučeh. Privajanje na tekaške smuči smo začeli s hojo po gozdu, med drevesi in štori. Nadaljevali smo z vajami brez uporabe palic, vozili skiro, se zabavali ob vožnji po eni smučki … Ko je bilo zaupanje v drsenje na ozkih tekaških smučeh že popolno, smo v roke prijeli palice in izpilili tehniko soročnega odriva, vožnje v počivalni drži po klancu navzdol in v tekaški smučini zadrseli v dvotaktnem diagonalnem koraku. Za konec smo se preizkusili še ne skakalnici in se pri padcih v puhast sneg predvsem zabavali. Druženje smo zaključili s tekom po celem snegu v gozdu, ki je bil bistveno bolj suveren od tistega z začetka druženja.

Po dobrih dveh urah druženja je počasi zmanjkovalo energije za tek, volje pa je ostalo še toliko, da so starši komaj prepričali otroke, da si odpnejo tekaške smuči in sezujejo tekaške čevlje, saj se je sobotno kosilo doma že skoraj ohladilo :) Imeli smo super dan, ki ga bomo zagotovo kmalu ponovili.

Foto: Matej