AtransTrek v družbi prijetnih ljudi, čudovite narave in Veronike Deseniške

 

Tretja izvedba pustolovsko-pohodniškega dogodka AtransTrek je v osrčje Slovenije, v kraje kjer so doma najslavnejši krofi in grofi Celjski, privabila več kot 60 mladih in malo manj mladih tekačev in pohodnikov. Na štartno-ciljnem prostoru pred Gostiščem Maček v Šentgotardu, manjši vasici blizu Trojan, so se že pred deveto uro zjutraj začeli zbirati prvi tekači in pohodniki. Razdeljevanje kontrolnih kartončkov, zemljevidov, popotnih knjig in darilc je bila zaključena nekaj minut pred deseto uro, ko so bili na predstavitev trase poklicani udeleženci Pohodniške in Aktivne Plus kategorije. Pred Pohodniki je bila 28 kilometrska trasa s 1.400 višinskimi metri in menjavo karte z zahtevnejšim delom proge. Aktivni Plus pa so se podali na 18 kilometrsko progo z 800 višinskimi metri.

Nekaj minut za uspešnim štartom daljših kategorij, so se predstavitvi proge posvetili še udeleženci Aktivne kategorije, ki jih je čakala 14 kilometrska preizkušnja s 500 višinskimi metri. Med udeleženci je bilo tudi šest otrok, ki so z zemljevidi in kontrolnimi kartončki v rokah že težko pričakovali štart na katerega smo udeležence najkrajše preizkušnje organizatorji odpeljali z avtomobili. Točno ob 10.30 so na Volčjih jamah s štarta krenili tudi oni.

Tekači in pohodniki so šibali po idiličnih enoslednicah, utrjenih gozdnih poteh, makadamskih cestah in planinskih poteh, ki so jih pripeljale na prostran travnik s pogledom na markantni vrh Krvavica. Na travniku je udeležence čakala Veronika Deseniška, ki je vsakemu udeležencu označila kontrolni kartonček, Pohodnikom pa izročila tudi karto za drugi del proge. Na travniku je bila tekačem in pohodnikom na voljo tudi okrepčevalnica s slanimi in sladkimi prigrizki ter pijačo.

Pohodnike je karta peljala še na ruševine gradu Ojstrica, kjer naj bi bila v 15. stoletju umorjena Veronika Deseniška, prek 909 visokega vrha Krvavica, proti Zajčevi koči, na Vrhe in nazaj do travnika z okrepčevalnico od koder so po južni strani Čemšeniške planine nadaljevali pot proti cilju.

V manj kot dveh urah je v cllj že pritekel prvi tekač, Matic Slabanja, ki je z nasmehom na obrazu premagal traso Aktivna Plus. Navdušen nad naravo, ki jo je spoznal med tekom, je hitro zagrizel v še topel trojanski krof. Glavni sponzor dogodka, Gostinsko podjetje Trojane, je tudi letos poskrbelo, da so se tekači lahko po prihodu v cilj do sitega najedli odličnega ričeta in krofov. Kmalu za Maticem je v cilj pritekel tudi najhitrejši iz Aktivne kategorije, Klemen Šparning, ki je za dve minuti prehitel svojega očeta. Po slabih treh urah in pol pa smo v cilju že pozdravili najhitrejšega Pohodnika, Gregorja Mlakarja, ki je najbližjega zasledovalca prehitel za devet minut. Najhitrejša ženska na Pohodniški trasi je bila Meta Dagarin, sier uspešna udeleženka večdnevnih adventure race tekmovanj.

Razglasitev najhitrejših in žrebanje nagrad med vsemi udeleženci, je bil super zaključek prijetnega športnega druženja. Večina udeležencev je vse do konca počakala, ali bo za super nagrade sponzorjev izžrebana prav njihova štartna številka. V igri je bila namreč super nagrada Turistične agencije S.K.I.F.U.N. z ogledom tekme Moto GP v Brnu. Med udeležence smo razdelili še športne majice Craft, tekaške nogavice in funkcionalne rute Inov8, sol Piranskih solin, darilne vrečke Telekoma Slovenije, ekološki sir Sirarstva Sešlar, tečaj nordijske hoje in smučarskega teka Zeleno jabolko sport, športna oblačila Swix ter pivo domače Pivovarne Rokovnjač.

Bil je super dan, zato smo se odločili, da ga posnamemo tud z zraka :) Vas obvestimo, ko bo video pripravljen za objavo.

Hvala vsakemu udeležencu posebej, hvala sponzorjem, hvala prijetnemu gostitelju, Gostišču Maček. Hvala ekipi: Mateju, Ivču, Magdi, Lari, Maji, Barbari in Amini.

Se vidimo čez leto dni, na novi lokaciji, z novimi presenečenji …

Dostop do rezultatov in fotogalerije.

Foto: Lara Marko