Voda - obvezna "oprema" vsake športne aktivnosti

 

Med vadbo telo izgubi veliko vode, predvsem na račun hlajenja telesa, zato je neprestano uživanje te, za človeka nepogrešljive tekočine, še posebaj pomembna v toplejših dneh, ko je znojenje pogostejše in izdatnejše. Pri vadbi nordijske hoje za ustrezno hidracijo skrbimo z redno uporabo pasu s plastenko ali stekleničko, ki nam omogoča, da lahko kadarkoli med vadbo nadomestimo izgubljeno tekočino ali le osvežimo suha usta.

Hidracija telesa pri športni aktivnosti
Pri vadbi se telesna temperatura dvigne in že po nekaj sekundah vadbe začnejo pospešeno delovati žleze znojnice. Po 30 minutah se količina znoja poveča in prilagodi intenzivnosti vadbe. Med športno aktivnostjo se prekrvavitev kože poveča, in ker je koža hladnejša od notranjosti telesa, se kri v podkožju ohlaja. Posledica hlajenja telesa je izguba večje količine vode. Ker pa telo vode ne proizvaja, jo je treba vnašati z rednim pitjem.
Pri izgubi več kot 10 % vode nastopi vročinska bolezen, kap in v določenih primerih tudi smrt.
Že samo 2 % izgubljene vode pomenita 20 % slabši športni dosežek.
Izguba 4 do 5 % telesnih tekočin pomeni za športnika 20 do 30 % zmanjšanje telesnih sposobnosti.
Ko nastopi žeja, se morate zavedati, da ste izgubili že 1 do 2 % tekočine, takrat je zadnji čas, da jo začnete nadomeščati.

Kako ugotovite ali pijete dovolj?
Pravilno hidracijo telesa določite s kontrolo barve urina. Svetlo rumen ali brezbarvni urin pomeni zdravo in pravilno hidrirano telo, temno rumen ali rjav urin z močnim vonjem pa pomeni, da pijete premalo tekočine. Ustrezna hidracija vpliva na pravilno delovanje ledvic. Pri dehidraciji se v telesu nabirajo toksične snovi, ki se izločijo kot temno rumen urin. To je dobro opozorilo, da boste telesu preskrbeli dovolj vode.

Voda ali športni napitki?
Za rekreativne športnike, ki imajo uravnoteženo prehrano, je voda najcenejše in najboljše hidratno sredstvo. Z znojem izgubimo manj elektrolitov, kot jih je v krvi, zato jih ni treba dodatno nadomeščati z napitki. Ker je voda redkejša od telesnih tekočin, se hitreje absorbira kot podobne tekočine, ki so nasičene s sladkorji, saj jih telo začne prebavljati. Uživanje vode je primerno pri aktivnostih, ki trajajo 90 minut ali več. Pri krajših športnih aktivnostih je lahko vodi dodanih 8 % ogljikovih hidratov v obliki sladkorja, pri daljših pa največ 6 %.

Voda in hujšanje
Voda vpliva tudi na telesno maso, saj je najbolj učinkovit in poceni dietni dodatek. Veliko raziskav kaže, da ljudje s prekomerno telesno težo pogosto zamenjujejo žejo s potrebo po hrani ter ne pijejo dovolj vode, ker se bojijo, da se jim bo ta kopičila v telesu. Tako razmišljanje je zmotno, saj telo samo regulira hidracijo: kadar piješ dovolj, se voda v telesu ne nabira, kadar piješ premalo, telo vodo skladišči, ker si pripravlja zaloge.