Na Dobrčo z gozdnim računalnikom Suunto Ambit

 

Ko pridejo dolgi in topli poletni dnevi, se ne morem zadovoljiti le s tekom ali nordijsko hojo na bližnji hrib. Ti dnevi me zvabijo v hribe, na planine, v hlad gorskih gozdov ...

Letošnjo sezono hribovskih tur s palicami za nordijsko hojo, sem otvorila z vzponom na Dobrčo. Gre za 1634 m visoko goro nad Tržičem, ki ponuja izjemen razgled in ji pravijo tudi gorenjski balkon. Z vzponom sem pričela v vasi Brezje pri Tržiču, kjer sem parkirala in se z ultra lahkim nahrbtnikom Salomon Synapse, ultra hitrimi supergami Salomon Speedcross in ultra vzdržljivimi palicami za nordijsko hojo Swix CT1, odpravila na še nikoli prej osvojen vrh. Pot je večinoma strma in vodi po gozdu, zaradi česar je vzpenjenje kljub visokim temperaturam znosno. V natanko eni uri je bil vrh osvojen in trud nagrajen z izjemnim razgledom na Kriško goro in Storžič, za katerima se bohotijo vrhovi Kamniških Alp, pa na Posavsko hribovje, pred katerim leži Ljubljanska kotlina, za njo pa notranjsko hribovje s Snežnikom in Javorniki.

Z vrha sem v kombinaciji teka in hoje s palicami za nordijsko hojo odšibala v smeri proti koči na Dobrči, ki je bila lani razglašena za najprijaznejšo in najbolj priljubljeno planinsko kočo v Sloveniji. Na poti proti izhodišču sem se za trenutek ustavila na delu vznožja, kjer vzletajo jadralni padalci. Težkega padala res ni enostavno prinesti na vzletišče, a je trud grizenja kolen ob vzpenjanju, poplačan z izjemnim razgledom in letom v dolino.

Na cilj tokratnega vzpona sem se vrnila v slabih dveh urah. Gozdni računalnik pa je zabeležil naslednje ...