S treningom nordijske hoje do zmage na Učka trail runningu

 

Pred nekaj meseci sem se odločila, da se udeležim daljšega teka po terenu. Iskala sem tek, ki ni ekstremno dolg, nima ekstremno zahtevnih vzponov ter je organiziran v neposredni bližini Sovenije. Odkrila sem Učka trail running in se brez obotavljanja odločila, da je to tek, ki si ga želim doživet. Pogoj za končno odločitev in prijavo na tek pa nista bili samo dolžina in kraj tekmovanja, ampak dejstvo, da je na tekmi dovoljena uporaba palic.Pred mano je bil popolnoma nov izziv, saj nikoli prej nisem v enem kosu odtekla 41 kilometrov ...

Devetdeset odstotkov mojega športnega udejstvovanja v času, ko narava ni pobeljena s snegom, predstavlja kombinacija nordijske hoje in teka. Glede na počutje in čas, ki ga imam na voljo za športanje, prilagajam dolžino in intenzivnost hoje z aktivno uporabo palic. In prav ta oblika gibanja, mi je na Učka trail runningu dala potrebno vzdržljivost in moč, da sem brez težav pretekla toliko kilometrov in premagala 2.500 višinskih metrov hkrati.

Presenetljiv uspeh, ki se je končal z zmago v ženski kategoriji in 9. mestom v skupni razvrstitvi, ni bil samo rezultat zmernega športanja, katerega del je tudi kakovosten počitek, ampak, premišljena hidracija pred, med in po tekmi, prigrizki med tekom ter ustrezna oprema, brez katere tek po zahtevnih gozdnih terenih ne bi bil mogoč. Na tekmi sem uporabljala nahrbtnik Salomon Skin Pro, ravno prav velik za vse kar med tekom potrebuješ in ravno prav lahek, da praktično pozabiš, da ga imaš na hrbtu, superge Salomon Speedcross, ki so se odlično odrezale tako na kamniti, kot na blatni in travnati podlagi, uro Suunto Ambit, ki je skrbno zabeležila vsak moj korak ter palice Swix CT1, ki so mi pomagale pri vzponih in spustih ter me zaradi svoje lahkosti pri teku po ravnem niso popolnoma nič ovirale.

Štart teka je bil na obali, na točki 0, vrh, ki smo jo morali tekači osvojiti pa je bil 1.400 metrov visok Vojak. Vzpenjanje po stopnicah, tek po ozkih travnatih in peščenih stezicah, prečenje gozda in kamnite planote, preskakovanje korenin in izjemni razgledi, so tek naredili dinamičen in izredno zanimiv. Odlično označena proga ter bogato obložene okrepne postaje, so tekmovanju dale lahko samo odlično oceno.

Organizatorji so poskrbeli za vrhunski športni dogodek, ki mi v spominu ne bo ostal samo zaradi nepričakovanega uspeha, ampak tudi zaradi profesionalne organizacije, sproščenega vzdušja in izredne gostoljubnosti.

Učka, se vidimo naslednje leto ;)

Rezultati in fotografije: Učka Trail
Objave v medijih: Turni.si, Trailrunningcroatia.org, SportCom.hr, Novilist.hr, Liburnija.net