Jesenski izlet na Menino planino

 

Kot se za vsako uspešno, marljivo in z veliko pozitivne energije opravljeno delo spodobi, smo si ob zaključku šest-mesečne vadbe nordijske hoje privoščili idiličen jesenski izlet. Naša destinacija je bila Menina planina, predalpska planota v Kamniško-Savinjskih Alpah, ki leži med dolino Drete na severu, Tuhinjsko in Motniško dolino na jugu, prelazom Črnivec na zahodu in prevalom Lipa na vzhodu. Planina je na pobočjih porasla z mešanim gozdom, površino pa pokrivajo obsežni pašniki, kjer se tudi v pozno-jesenskih dneh pase govedo.

Izhodišče našega izleta je bila Biba planina, kjer smo parkirali avtomobile in se po pašnikih in skozi gozd najprej odpravili do razglednega vrha Goli vrh od koder se med drugimi vidijo celo Snežnik, Trnovski gozd in Sljeme nad Zagrebom. Z vetrovnega Golega vrha smo se hitro odpravili proti našemu drugemu cilju izleta, domu na Menini planini. V domu smo se okrepčali z odličnimi jedmi na žlico ter se posladkali z jabolčnim zavitkom in pehtranovo pito iz pečice moje mame :) Krožno pot, ki je večinoma vodila po pašnikih in je skupaj trajala dobri dve uri in pol, smo zaključili na izhodišču, kjer smo se soglasno dogovorili, da se na Menino planino vrnemo že naslednjo pomlad.

Z vadbo nordijske hoje bomo zaključili konec oktobra in držali pesti, da bo našo deželo kmalu pobelil sneg, da bomo lahko na noge kmalu nataknili tekaške smuči ali snežne krplje.