Tek po gozdnih, travniških in makadamskih poteh iz Buzeta v Umag - 65 km, 100 milj Istre

 

Ljudje se od večine živih bitij razlikujemo po tem, da si v življenju nenehno postavljamo cilje, želimo premagovati najrazličnejše izzive, preizkušati kaj vse zmoreta naše telo in um ...

Lani jeseni sem se odločila, da se udeležim prvega daljšega teka po terenu. Zgodila se je Učka, zgodila se je zmaga. Od organizatorjev sem za nagrado prejela štartnino na teku 100 milj Istre in jim obljubila, da se prihodnje leto (aprila 2014) vidimo. Odločila sem se, da bo 100 milj za moj drugi trail running prevelik zalogaj, zato sem sklenila, da 41 kilometrov dolg tek na Učko nadgradim s 65 kilometrskim tekom iz Buzeta v Umag.

Specialnih priprav nisem imela, saj sem marca še tekla na smučeh in se le stežka poslovila od zime. Nekaj treningov s palicami za nordijsko hojo, počitek in premišljena prehrana so bili prava formula za tek brez bolečin ali večje krize.

Na dan tekme je bilo treba vstati ob 6. uri zjutraj. Pojedla sem svoj najljubši športni zajtrk in se v najprijetnejši družbi odpeljala v Umag. V teniškem centru je bilo poskrbljeno za prevzem štartnih številk, pregled obvezne opreme (nahrbtnik Salomon Advanced Skin 12 Set z obvezno prvo pomočjo, naglavno svetilko, mobilnim telefonom, litrom in pol vode, hrano, anorakom in kapo, ...) in organiziran prevoz tekmovalcev na štart. Vožnjo v Buzet, mesto tartufov, sem izkoristila za počitek in opazovanje ljudi, ki so se v avtobusu vsak na svoj način pripravljali na tekaško preizkušnjo.

Na 65 kilometrov dolgo pot smo krenili ob 12. uri iz starega mestnega jedra. Pred nami je bilo pet daljših vzponov, ki so skupaj merili dobrih 2.000 višinskih metrov. Moja nepogrešljiva oprema so bile tudi tokrat palice za nordijsko hojo Swix CT1, ki so mi pomagale pri strmem vzpenjanju in zahtevnem sestopanju, pri teku po ravnem pa me zaradi izjemne lahkosti niso popolnoma nič ovirale. Tek po makadamskih, asfaltnih, travniških in gozdnih poteh ter skoki čez potoke in podrta drevesa, so poskrbeli za izjemno slikovitost proge. Obutev Salomon Speedcross 3 se je odlično odrezala na vseh terenih in poskrbela, da sem v cilj pritekla brez žuljev. Za super počutje je poleg izjemne organizacije poskrbelo tudi vreme, ki je pri dobrih petnajstih stopinjah in oblačnemu nebu nudilo izjemne pogoje za tek, ter seveda lahka in zračna oblačila Salomon, brez katerih tek ne bi bil tako udoben.

V cilj sem z velikim nasmehom na obrazu kot najboljša ženska pritekla v slabih sedmih urah. 

Za analizo mojega teka je poskrbela nepogrešljiva športna ura Suunto Ambit, ki je v cilju pokazala, da potrebujem 120 ur regeneracije :)

Hvala mojim za podporo in organizatorjem 100 milj Istre za odličen športni dogodek!