Sladkor - v medu, sadju in žitaricah

 

Ali veste, koliko sladkorja pojeste? Veste, da se sladkor ne skriva samo v čokoladi in sladkarijah ter sladkanih pijačah? Sladkor najdete tudi v jogurtih, kislih kumaricah, nektarjih ...

Sladkor sodi med ogljikove hidrate, ki jih delimo na enostavne (monosaharide) in sestavljene ogljikove hidrate (di-, oligo-, poli-saharide). Med enostavne sodijo glukoza, fruktoza, galaktoza in manoza. V naravi jih najdemo v sadju, medu, različnih vrstah zelenjave in so končni produkt razgradnje vseh ogljikovih hidratov, ki jih v telo vnesemo s hrano. Med sestavljene sodijo saharoza (namizni sladkor), laktoza (mlečni sladkor), sladkor iz sladkorne pese ali sladkornega trsa, škrob in celuloza. Sestavljeni ogljikovi hidrati predstavljajo dolgotrajen priliv energije telesu in zagotavljajo enakomerno porabo telesnih zalog glikogena, ki ga je največ v jetrih in mišicah.

Osnovna naloga ogljikovih hidratov v telesu je, da nam dajejo energijo. Jedilni sladkor (saharoza) kot dodatek v vsakodnevni prehrani telesu ni potreben. V vsakodnevni prehrani potrebujemo sestavljene ogljikove hidrate (polisaharide), katerih najpomembnejši vir so žita. Glukoza je resda esencialna hranilna snov, kar pomeni, da jo mora telo nujno dobiti s hrano, vendar ne z uživanjem sladkih jedi, temveč z uživanjem polnozrnatih žitnih izdelkov. Polisaharidi (škrob) se počasneje razgrajujejo, zato tudi dalj časa vzdržujejo enakomerno raven glukoze v krvi.

"Skriti sladkorji", so tisti, ki se nahajajo v pripravljenih izdelkih (sladoled, čokolada, peciva, kandirano sadje ...). Poleg sladkarij, peciv, tort in sladoledov, se sladkor kot dodatek nahaja tudi v sadni skuti, v sadnem jogurtu, v raznih živilih v pločevinkah (koruza, fižol), v kislih kumaricah, v ketchupu, v majonezi, v suhi mešanici začimb (vegeta), v instant čajih, v predpripravljenih mešanicah za peko ... Izredno veliko sladkorja pa vsebujejo tudi gazirane pijače, nektarji, ledeni čaj, kompoti ...

Po Smernicah zdravega prehranjevanja, ki jih je pripravila organizacija CINDI Slovenija pod okriljem Ministrstva za zdravje, je zgornja (priporočena /dovoljena) meja za odraslega človeka približno 40 g sladkorja dnevno. Strokovnjaki priporočajo uživanje temne čokolade z vsaj 70-odstotnim deležem kakava. Uživanje sladkih dobrot naj bo izjema in ne del vsakodnevnega prehranjevanja. Pazljivi moramo biti zlasti pri uživanju gaziranih pijač in nektarjev, ki jih je boljše zamenjati z vodo ali nesladkanim čajem. Sladkor se pogosto skriva v hitri hrani, pripravljenih kosmičih, mleku, proteinskih tablicah, ketchupu, paradižnikovih omakah, sladkanih in gaziranih pijačah, solatnih prelivih, suhem sadju, športnih napitkih, jogurtu, konzervirani zelenjavi, arašidovem maslu, kruhu, pecivu ...

Če je v telesu preveč sladkorja (glukoze) in ga telo ne potrebuje več niti za energijo niti za izdelavo glikogenskih rezerv, potem se začne pretvarjati v maščobo, ki se skladišči v podkožnem tkivu in začnemo se rediti. Naše življenje bo slajše, če bomo zaužili manj sladkorja :)