Energijske ploščice - energija pri roki

 

Četudi greste samo na daljši sprehod in vaš cilj ni tek na petdeset kilometrov, morate telesu pred, med in po športni aktivnosti zagotoviti ustrezen energijski vnos. Najenostavneje je zaužiti energijsko ploščico, ki je zaradi svoje majhnosti, praktične embalaže in dostopnosti, vedno na voljo. Z ustreznim vnosom energije namreč lahko izjemno izboljšamo športne dosežke in telesno počutje ter pospešimo regeneracijo. Najbolje je, da približno uro do pol ure pred povečano telesno aktivnostjo zaužijemo eno ploščico, nato pa vnos ponovimo na vsako uro. Seveda je treba poslušati tudi telo, nekateri lahko med športno aktivnostjo oziroma tekmovanjem brez težav uživajo energijske ploščice, drugim pa med rekreacijo ne paše jesti ...

Razlike med ploščicami so lahko zelo velike, predvsem v sestavi. Navadno najdemo v njih sadje, različne kosmiče (ovseni, koruzni, sojini) in različne vrste moke (pšenična, koruzna, riževa) ter dodatke, kot so sirupi, sladila in konzervansi. Z malce truda pa lahko v specializiranih prodajalnah izberemo ploščice, ki imajo velik delež naravnih snovi.

Nedavno opravljene raziskave potrjujejo, da so obroki iz vnaprej pripravljenih kombinacij različnih žitaric, stisnjenih v t.i. energijske ploščice, ki jih lahko kupimo na prodajnih policah, vse prej kot kvalitetna prehrana. Večina njih ima običajno previsok odstotek sladkorja. Prav tako ima večina prevelik odstotek nasičenih maščob in soli.

Predlagam, da si energijske ploščice, ki jih lahko vzamete na piknik, plažo, sprehod ali kolesarski izlet, lahko pa si jih privoščite tudi za zajtrk, malico ali pa po naporenem treningu, izdelate sami. Le tako boste poskrbeli, da bodo v njej naravne sestavine, da ploščica ne bo vsebovala umetnih konzervansov in barvil, da v njej ne bo preveč sladkorja in da bo bogata s koristnimi maščobami.

Recept za domače energijske ploščice najdete na Okusno.je