Cvetni prah - naravni zaklad hranilnih snovi

 

Čebelji cvetni prah spada v skupino najpopolnejše naravne hrane. Vsebuje skoraj vse hranilne snovi potrebne za človeško prehrano, saj je sestavljen iz približno 40 odstotkov beljakovin.



Cvetni prah bo pomagal vsem tistim, ki ne dobijo dovolj hranilnih snovi saj je znano, da je najbogatejši vir vitaminov, mineralov, aminokislin, encimov, hormonov in maščob, ter velike količine naravnih antibiotikov. Je eno od najstarejših živil, ki krepi duševno in fizično zdravje ter počutje.

Cvetni prah je bogat vir karotenoidov (ki se pretvorijo v vitamin A), vitaminov B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 in B12, vitamina C in E, kalcija, bakra, železa, magnezija, mangana, fosforja, kalija, silicija, žvepla in 59 drugih mineralov, 22 aminokislin, od katerih jih je osem nujno potrebnih za človeka. 
Ugotovili so, da vsebuje 100 gramov cvetnega prahu toliko aminokislin kot 500 gramov govedine ali sedem jajc in da 30 gramov peloda popolnoma zadostuje za pokrivanje dnevne potrebe esencialnih beljakovin pri odraslem človeku.

 Barvila cvetnega prahu (flavonoidi) so pomembna za zdravje, saj imajo izreden vpliv na presnavljanje v celicah organov in žlez, uravnovešajo (normalizirajo) njihove funkcije.

Cvetni prah ima zdravilne učinke na ves organizem. Po številnih letih preizkušanja so ugotovili, da nima nobenih škodljivih stranskih učinkov, je lahko prebavljiv in primeren za vse starosti: spodbuja rast zdravih novih celic, pospešuje celjenje tkiva, povečuje izločanje toksinov, znižuje raven holesterola v krvi, uravnava krvni tlak, povečuje odpornost proti okužbam, stabilizira živčni sistem, izboljša žensko plodnost, upočasni rast tumorjev, spodbuja rast kožnega tkiva in preprečuje gubanje, spodbuja koncentracijo in spomin, izboljšuje spolno aktivnost ter povečuje moč in vzdržljivost.

Kupite ga lahko v obliki zlato obarvanih granul, uživate pa na različne načine: uporabite ga lahko v smutijih, jogurtu ali jeste kot sončnična semena. Pred zaužitjem ga dobro prežvečite in pomešate s slino, saj tako postane lažje prebavljiv in se lažje vsrka v krvni obtok.