Sneg, krplje in prijetna družba ob Belopeških jezerih

 

Tokrat nas je poneslo prek meja. Odločila sem se, da izlet s krpljami izpeljemo v okolici Belopeških jezer. Poleti smo se že večkrat navduševali nad naravo, ki obdaja ti dve čudoviti jezeri, lesketajoči med vršaci mogočnih gora, pozimi pa njune lepote še nismo imeli priložnost doživeti.

Vremenska napoved za nedeljo je bila zimska. Rahlo sneženje in temperatura okrog ledišča ... Ker je večina območja, kjer ležita jezeri, v zimskih mesecih redko obsijano s soncem, se tam sneg obdrži dlje. Zimska idila je bila zato zagotovljena. Na poti proti Ratečam nas je spremljal dež, ki se je v Kranjski Gori že začel mešati s snežinkami, v neposredni bližini Belopeških jezer pa so v zraku plesale samo še snežinke :)

Avtomobile smo parkirali na prostornem parkirišču ob zgornjem jezeru in si polni pričakovanj hitro nataknili krplje, oprtali nahrbtnike ter se odpravili na pravi zimski pohod. Hojo po utrjeni poti je kmalu zamenjala hoja po celem snegu, ki ni bila ekstremno naporna, saj so se krplje zaradi stare snežne podlage ravno prav udirale. Slabih deset centimetrov svežega, puhastega snega, ki je odel tudi smrekov gozd, je poskrbelo za idilično hojo in uživanje v prostrani belini.

Po uri in pol hoje je sledil kratek počitek z izključno domačimi dobrotami: vročim čajem, suhim sadjem, jabolčno pito in bananinimi piškoti. Ko smo se odžejali in napolnili izpraznjene energijske zaloge, smo prečili prostran travnik, naredili široko gaz skozi gozd, v katerem smo imeli možnost opazovati kozoroga, ter se ob jezeru, skritem pod plastjo ledu in snega, vrnili do izhodišča. Za zaključek smo se pomerili v šprintu s krpljami ter se ravno prav utrujeni in polni novih doživetij odločili, da se v čim večjem številu srečamo tudi na zadnjem izletu v tej zimi, ki je načrtovan za nedeljo, 15. marca :) Vabljeni!