Sončni izlet s krpljami do zasneženega Črnega jezera

 

V nižinah že cvetijo prve spomladanske cvetlice, nad 1.000 metri pa so tla še vedno pokrita z debelo snežno odejo. Prava zimska idila je v teh dneh tudi na Treh Kraljih, delom Pohorja nad Slovensko Bistrico, ki se ponaša z družinskim smučiščem, izjemnimi pohorskimi gozdovi v okolici ter mističnim Črnim jezerom.

"Močvirnato povšje so ob koncu ledene dobe (6.000 pred našim štetjem) takratni prebivalci poglobili in ga spremenili v jezero. Sredi 19. stoletja so velikost jezera zaradi spravljanja hlodovine v dolino sredi 19. stoletja povečali. V jezeru, ki je značilne temne barve in meri okrog 50 hektarjev, najdemo redke živalske in rastlinske vrste." Tokrat je bilo jezero seveda zamrznjeno, a zato nič manj privlačno, da si ga ne bi izbrali za cilj našega zadnjega izleta s krpljami v tej zimski sezoni.

Ovinkasta asfaltna cesta nas je iz Slovenske Bistrice pripeljala do izhodišča, hotela Jakec na Treh Kraljih. Ko je vsak udeleženec prejel svoj par krpelj in si oprtal nahrbtnik s potrebno opremo, smo se po krožni poti odpravili proti Črnemu jezeru. Pot nas je vodila proti zahodu, v smeri Osankarice, skozi bolj in manj prehoden gozd, mimo vzletišča za jadralne padalce, po gozdnih cestah in poteh ... Vmes smo se večkrat za kratek čas ustavili, naredili požirek čaja in se okrepčali s suhim sadjem. Krplje so omogočale udobno hojo po snegu, ki je v teh pomladnih že zelo predelan in se zato ni zelo udiral.

Cilj smo v spremstvu dveh štirinožcev in smučarja z backcountry smučmi dosegli po slabih dveh urah. Malica z domačimi dobrotami je na gladini zamrznjenega Črnega jezera, obsijanega s soncem, zelo teknila :) Po pol ure dolgem postanku, smo pot nadaljevali po in ob markirani peš poti. Prebijali smo se prek podrtih dreves, skozi gosto posejane smrekice, dvakrat prečkali smučišče in se pri akumulacijskem jezeru na Treh Kraljih spustili do izhodišča. Pot nazaj je bila nekoliko krajša in je trajala dobro uro. Med udeleženci izleta so bili tudi štirje otroci, ki so pogumno šibali s krpljami po celem snegu, preskakovali potoke, skakali s štorov v cel sneg in brez težav prehodili celotno krožno pot, ki je merila nekaj več kot 6 kilometrov in zajemala dobrih 200 višinskih metrov vzpona.

Toplo sonce, obilo snega in odlična družba, so poskrbeli za še eno prijetno doživetje na snegu :) Hvala!