Zimski nordijski vikend na Rogli - uživanje na tekaških smučeh od jutra do večera :)

 

V sredini marca se ljudje običajno že začnemo spogledovati s spomladanskimi hišnimi in vrtnimi opravili, razmišljati o kolesarskih izletih in načrtovati prve obiske na morju ... Ampak med njimi smo tudi taki, ki imamo tako zelo radi zimo, da nas niti topli sončni žarki, niti zvončki in trobentice ne prepričajo, da ne bi do konca izkoristili zime.

V sodelovanju s podjetjem Unitur smo med 13. in 15. marcem uspešno izpeljali Zimski nordijski vikend na Rogli. Nordijsko druženje smo začeli z demonstracijo priprave smuči, ki smo jo zaupali Robertu Karlatcu, lastniku trgovine Rossi Sport v Celju in velikemu ljubitelju smučarskega teka. Robert nas je strokovno, natančno, profesionalno in dovolj atraktivno, da sta predstavitvi z zanimanjem sledili tudi najmlajši udeleženki šestletna Nika in devetletna Maša, poučil o trikih in skrivnostih dobre priprave smuči. Po demonstraciji smo se skupaj odpravili na večerjo, kjer nas je čakal samopostrežni bife z okusno pripravljeno hrano. Po večerji so udeleženci prisluhnili še potopisnem predavanju o udeležbi na Engadin maratonu v Švici in z njim zaključili večerno druženje.

Sobotno dopoldne smo posvetili šoli klasične tehnike teka na smučeh, nadaljevali pa z drsalno tehniko. Vsi udeleženci so imeli priložnost spoznati obe tehniki teka, dobri tekači pa so z vajami brez palic pilili svoje znanje. Po več kot treh urah učenja ter uri in pol dolgem odmoru je sledilo individualno delo v manjših skupinah. S Tino in Darkom smo nadgrajevali znanje klasične tehnike. S Ksenjo, Sašo in Romano smo na terenu preizkusile pridobljeno znanje iz klasike ter se posvetile vožnji po klancu navzdol. S Katjo, Mašo, Niko in Petrom, smučarsko tekaško družinico, pa smo izpopolnjevali znanje drsalne tehnike.

Večer je prinesel bogato obložene krožnike, s katerimi smo zagotovili dovolj energije za zadnje dejanje sobotnega dne, nočni pohod s krpljami. Par krpelj in naglavna svetilka je bila nujna oprema za naše večrno druženje. Hoja v tišini, med smrekami, ki mrazu in vetru na Rogli kljubujejo že stoletja, je bila mistična in skrivnostna. Zaradi nizke oblačnosti ni bilo zvezd, so nam pa zato svetilke pripravile res idlično kuliso. Ja, res je bilo pravljično :)

Prebudili smo se v oblačno nedeljsko jutro. Po obilnem zajtrku smo si na noge nataknili narebrene smuči in se odpravili še zadnjemu dejanju nordijskega vikenda naproti ... Pohod na tekaških smučeh je vodil skozi gozd, med slokimi smrekami, prek travnikov in pobočij, ki smo jih izkoristili tudi za telemark zavoje. Ker se je v času pohoda na Rogli odvijal sloski maraton, smo se odločili, da poskrbimo tudi za spodbudo smučarjem tekačem, ki so se pogumno postavili na štart najtežje maratonske preizkušnje pri nas. Natanko ob poldnevu smo se po tridnevnem druženju poslovili in se odločili, da se še srečamo.

Za nami je bil vikend poln aktivnega in atraktivnega športno obarvanega druženja, smeha in zabave na snegu, pridobivanja znanja in novih izkušenj na tekaških smučeh ter nepozabnih doživetij.