Grozdje - varuje kožo in skrbi za izločanje strupov

 

Grozdje vsebuje minerale - natrij, fosfor, kalcij, kalij, železo, magnezij in flor, številne vitamine - A, B, C in E ter jabolčno, vinsko in citronsko kislino.

Združene zdravilne sestavine grozdja ob pravilni uporabi opazno upočasnijo proces staranja in kožo poleg tega varujejo pred škodljivimi zunanjimi vplivi. V grozdju najdemo tudi polifenol, ki v kombinaciji z drugimi sestavinami deluje pozitivno na vse vrste kože, pomaga pri izboljšanju prekrvavitve, ohranja njeno vlažnost in elastičnost ter poskrbi, da je koža bolj nežna in sveža. Uživanje grozdja poskrbi tudi za izločanje strupov in pomaga pri odvajanju vode iz telesa.

Grozdne jagode v posušeni obliki - rozine so uporabno in zdravo živilo, saj imajo pozitiven vpliv na dihalne organe in nam dajejo energijo. Uporabne so tudi grozdne peške iz katerih lahko izdelate piling obraz. Zmečkate 7 grozdnih pešk z žlico pšeničnega zdroba in nekaj grozdnega soka, nato pa maso s krožnimi gibi nanesete na obraz. Poleg vina, grozdnega soka, kompotov in kot dodatek k sveže pripravljenim solatam, lahko poskusite iz grozdja pripraviti tudi pravo jesensko poslastico, grozdno marmelado.

Recept za grozdno marmelado ter ostale okusne jedi iz grozdja najdete na Okusno.je