Oprema za krpljanje

Krplje

Krplje
Uživanje v hoji po celem snegu nam omogočajo tako plastične, kot aluminijaste krplje. Pred nakupom se je treba pozanimati za kakšno telesno težo so krplje primerne. Obstajajo univerzalne, ki jih lahko uporablja vsak odrasel človek, ki ima velikostno številko noge večjo od 35, in take, katerih velikost in oblika je pogojena s telesno težo. Krplje, ki so nekoliko ožje in predvsem lažje, so primerne tudi za tek.

Palice
Hoja ali tek s krpljami bosta še učinkovitejša in bolj varna, če bomo pri hoji uporabljali palice. V primeru nizke snežne odeje, lahko uporabimo palice za nordijsko hojo, pri debelejši snežni odeji pa palice za tek na smučeh ali alpsko smučanje, ki morajo posamezniku segati do višine komolca.

Oblačila in obutev
Za krpljanje potrebujemo oblačila, ki so lahka, zračna in dovolj topla. Izbor oblačil moramo prilagoditi vremenskim razmeram in temperaturi. Pomembno je, da se oblečemo v več tanjših slojev in po potrebi med hojo odvečna oblačila slečemo. Poleg udobnih in kakovostnih oblačil, potrebujemo tudi kapo, rokavice in očala za zaščito pred soncem ali snegom. Najprimernejša obutev za hojo s krpljami so visoki pohodni čevlji, ki nudijo dobro oporo gležnja.