Hoja v naravi sprošča, utrjuje medosebne odnose ...

 

Pomislite kdaj ste zadnjič prijatelja ali prijateljico namesto na kavo, povabili na klepet v naravo. Pomislite, koliko ur na teden v naravi preživite s partnerjem in otroci … Hoja na svežem zraku, po idiličnih poteh bližnjega mestnega parka, po neskončnih travniških poteh ali ozkih gozdnih potkah, sprošča in nas napolni s pozitivno energijo. Misli se zdijo jasnejše in bolj pozitivne, telo iz koraka v korak postaja bolj sproščeno. Zato ni razloga, da ne bi hoja v naravi in prijetni družbi družine ali prijateljev postala vaša dnevna rutina.

Nekaj dejstev, ki vas bodo spodbudila, da boste več prostega časa preživeli aktivno v naravi:

- Narava in gibanje na svežem zraku pozitivno vplivata na hormon sreče in celotno telo. Po sprehodu se boste počutili srečnejši in polni energije.
- Za hojo ne potrebujete posebne opreme. Športni copati in športna oblačila so edina oprema, ki jo potrebujete, da se boste med hojo udobno počutili.
- Hoja je oblika fizične aktivnosti, ki je primerna tudi takrat, ko je vaše telo fizično utrujeno, ko imate občutek, da vam je nekdo na hrbet naložil vsaj desetkilogramski nahrbtnik. Najpogosteje vas fizična utrujenost, ki je posledica stresa in razpetosti med štavilnimi obveznostmi, posede v udoben naslanjač … Takrat se moramte z vsemi štirimi upreti skušnjavi, si obuti športne copate in si ne glede na vreme privoščiti vsaj pol ure hoje po svežem zraku.
- Če ste psihično utrujeni in je glava polna skrbi, običajno niste sposobni izpeljati zahtevnejšega treninga. Poleg tega ni priporočljivo, da se preobremenjeni s skrbmi usedete na kolo ali odpravite na daljši tekaški trening. Z zmerno hojo, ki jo lahko popestrite z izvedbo vaj za gibljivost, raztezanje ali moč, boste aktivirali zakrčene mišice in obenem sprostili tudi misli.
- Gibanja ne potrebujete le vi, še bolj kot vi, ga potrebujejo otroci. Raziskave kažejo, da se otroci premalo gibajo in preveč časa preživijo pred računalniškimi in televizijskimi ekrani. Naj bo vsak prost trenutek razlog, da ga skupaj z otroci preživite v naravi, na svežem zraku. Odpeljite jih v bližnji park, opazovat naravo, z njimi raziskujte živalski in rastlinski svet, se igrajte in pogovarjajte. V naravi in v družbi svoje družine se boste sprostili, odnosi med vami in otroci pa bodo pristnejši in bolj tesni.

Izkoristite vsak prosti trenutek za druženje in športanje v naravi. Enkrat tedensko ste lahko v prijetni družbi športno aktivni tudi v okviru organizirane vadbe nordijske hoje v Ljubljani ali Dolu pri Ljubljani.