Češnje - sočni in hrustljavi poletni sadeži

 

Strokovnjaki priporočajo, da zaradi številnih zdravilnih učinkov lahko vsak dan pojemo vsaj četrt kilograma svežih češenj. Vsebujejo namreč veliko rudnin, med katerimi prevladujejo silicij, železo, kalcij, kalij, magnezij in cink, ter vitamin C. Za zdravilno delovanje češenj je v veliki meri odgovorno temno rdeče barvilo, ki v telesu lovi proste radikale in varuje pred škodljivim delovanjem ultravijoličnih žarkov. Ti hrustljavi sadeži vsebujejo tudi folno kislino, ki je pomembna za rast in tvorbo krvi ter pomaga pri nemotenem delovanju možganov in živčevja.

Najbolj zdrave in okusne so sveže češnje. Ponudite jih lahko z jogurtom, domačo skuto ali sladoledom. Pravilno posušene pa pozimi le namočite in uporabite za pripravo sadnih kompotov brez kuhanja ali iz njih pripravite češnjevo marmelado, džem in kompote ter jih uživate tudi pozimi.

Recept za češnjev kolač in ostale okusne jedi iz češenj najdete na Okusno.je