Kaki - zlat jesenski sadež

 

Kaki izvira iz Kitajske. 100 gramov težak sadež kakija vsebuje le 70 kalorij in malo maščob, a je obenem zelo bogat vir prehranskih vlaknin.

Vsebuje zdravju koristne fitonutriente in antioksidante, kot so vitamin A, beta karoten, likopen, lutein ipd. Te spojine skupaj delujejo zaščitno in proti prostim radikalom, zato imajo pomembno vlogo pri staranju ter številnih bolezenskih procesih. Kaki je tudi zelo dober vir vitamina C. Redno uživanje hrane, bogate z vitaminom C, pomaga telesu, da razvije odpornost. Sadeži vsebujejo tudi veliko B-kompleks vitaminov in mineralov, kot so kalij, mangan, baker in fosfor.

Zrele, bolj trpke kakije lahko v hladilniku hranite nekaj mesecev, medtem ko imajo mehkejše sorte krajši rok uporabe in jih je najbolje na sobni temperaturi hraniti nekaj dni.

Recept za kakijevo kremo s smetano ter ostale okusne jedi iz kakija najdete na Okusno.je

Zelje - bogata zimska hrana

 

Poznamo več vrst zelja, pri nas pa uporabljamo predvsem belo in precej manj rdeče zelje. Poleti je to sveže oziroma sladko zelje, pozimi pa pogosteje kislo. Zelje je bogato z minerali in vitamini. Vsebuje kalij, železo, žveplo, baker, natrij, magnezij, po vsebnosti vitamina C pa se lahko primerja z limono. Vsebuje tudi vitamin B1, provitamin A, vitamin K, vlaknine, folno kislino, tiamin ... 100 gramov sladkega zelja ima okoli 25 kalorij, 100 gramov kislega zelja pa 22 kalorij.

Sveže zelje preprečuje nastanek črevesnega raka, raka na prostati, lajša želodčne razjede, blagodejno deluje na žlezo ščitnico, izboljšuje možganske sposobnosti in koncentracijo, pomirja in zmanjšuje stres, pospešuje celično rast, krepi imunski sistem, pomaga pri nespečnosti, pospešuje presnovo ogljikovih hidratov, krepi mišice, zmanjšuje raven holesterola v krvi, pozitivno učinkuje pri prehladnih ... Zelje tudi pospešuje presnavljanje estrogena pri ženskah, kar jih varuje pred vrstami raka, ki so povezani s hormoni, kot sta rak dojke in jajčnikov. Zaradi velike vsebnosti vode in vlaknin daje zelje kljub manjšemu številu kalorij občutek sitosti, zato lahko pomaga pri hujšanju.
Kislo zelje ima podobne učinke kot sveže zelje. Bakterije in kvasovke, ki so pogoj za kisanje, sicer nekatere snovi dodajo, druge pa odvzamejo. Če je zelje pravilno kisano, se v njem razvijejo mikroorganizmi, ki v črevesju preprečujejo proces gnitja in pospešujejo izločanje strupenih snovi. S kislim zeljem marsikdo tudi odganja mačka po prekrokani noči.


Poleg zdravilnih učinkov pa ima zelje tudi kulinarično vrednost, iz njega pripravljamo sarme, solate, joto ... in je dobrodošel dodatek mnogim jedem. Zelje je poceni in obstojno ter lahko dostopno, zato si ga le privoščite. Še posebej v zimskih dneh.

Recept za zeljne zvitke z mletim mesom ter ostale okusne jedi iz zelja najdete na Okusno.je

Jabolko - eno jabolko na dan …

 

Jabolko je eno izmed najstarejših sadežev. Ker vsebuje veliko vode, nas odžeja, naravni sladkor, ki je v njem, pa nas napolni z energijo.

Malo do srednje veliko jabolko zagotavlja 10 do 15 odstotkov dnevne količine človeku potrebnih vlaknin, ki krepijo in pospešujejo prebavo ter učinkujejo antioksidantivno, to pomeni, da razgrajujejo nevarne proste radikale in ugodno vplivajo na zdravje.

Srednje veliko jabolko, ki tehta 150 gramov, ima nekaj več kot 60 kalorij in nadomesti tri čajne žličke sladkorja, ki pa zobem ni škodljiv. Jabolka so bogata z vitaminom F, ki pomaga pri razstrupljanju in odpravi maščob iz telesa ter kalijem, ki je še posebaj pomemben pri športno aktivnih ljudeh. Kombinacija jabolčnega soka in mineralne vode je namreč odlična pijača za tekače.

Recept za hitro jabolčno pogačo ter ostale okusne jedi iz jabolk najdete na Okusno.je

Kostanj - hranljiva jesenska poslastica

 

Hranilne snovi in aktivne sestavine kostanja krepijo krvni obtok in pomagajo v prehodnem obdobju, ko se organizem prilagaja na čedalje hladnejše vreme. Glavna sestavina kostanja je škrob, ki ga je v surovem plodu približno 44 odstotkov. Poleg tega kostanj vsebuje sladkor ter približno 4 odstotke beljakovin in 2 odstotka maščobe. Bogat je z vitamini skupine B (B1, B2 in B6) ter minerali (kalcij, kalij, magnezij in fosfor). Sto gramov plodu vsebuje približno 213 kcal.

Kostanj vsebuje veliko ogljikovih hidratov in malo maščob. Običajno ga uživamo pečenega ali kuhanega in je hranljiv ter okusen vmesni obrok blagega, rahlo sladkega okusa. Zaradi visoke vsebnosti škroba je iz kostanja mogoče izdelati moko, ki jo lahko uporabimo samostojno ali pa jo zmešamo z moko iz drugih žitaric in iz nje pripravimo različno pecivo in kruh. Kostanj lahko uživamo tudi v obliki pireja ter kot dodatek različnim sladkim in slanim jedem ter juham. Seveda pa ne gre brez kostanjevih sladic, od kostanjevih potic, rogljičkov, peciv, do tort in sladoledov. Skuhan, olupljen in zamrznjen, je na voljo vso zimo.

Recept za rižoto s kostanjem ter ostale okusne jedi iz kostanja najdete na Okusno.je