Bučna semena - zakladnica zdravja

 

Bučna semena niso le izjemno okusna, ampak so bogata tudi z antioksidanti in beljakovinami, vsebujejo veliko vitaminov, mineralov in drugih fitohtanil - mangan, triptofan, magnezij, fosfor, baker, cink, železo …

Triptofan pomaga proti depresiji, cink skrbi za krepitev imunskega sistema ter pomaga preprečevati osteoporozo, fitosteroli pa so tisti, ki znižujejo raven LDL holesterola in dvigujejo raven HDL holesterola. Raziskave kažejo, da uživanje bučnih semen zmanjša tveganje za nastanek nekaterih rakavih obolenj, uravnava inzulin in ščiti ledvice.

Bučna semena se uživa cela, najboljša so surova ali rahlo pražena. Lahko jih dodate kosmičem, potresete na vse vrste solat, pred peko jih lahko dodate v krušno testo, v kombinaciji z vanilijevim sladoledom in bučnim oljem pa so enostavna, a odlična sladica za gurmane.

Recept za hrustljave kosmiče ter ostale okusne jedi iz bučnih semen najdete na Okusno.je

Grozdje - varuje kožo in skrbi za izločanje strupov

 

Grozdje vsebuje minerale - natrij, fosfor, kalcij, kalij, železo, magnezij in flor, številne vitamine - A, B, C in E ter jabolčno, vinsko in citronsko kislino.

Združene zdravilne sestavine grozdja ob pravilni uporabi opazno upočasnijo proces staranja in kožo poleg tega varujejo pred škodljivimi zunanjimi vplivi. V grozdju najdemo tudi polifenol, ki v kombinaciji z drugimi sestavinami deluje pozitivno na vse vrste kože, pomaga pri izboljšanju prekrvavitve, ohranja njeno vlažnost in elastičnost ter poskrbi, da je koža bolj nežna in sveža. Uživanje grozdja poskrbi tudi za izločanje strupov in pomaga pri odvajanju vode iz telesa.

Grozdne jagode v posušeni obliki - rozine so uporabno in zdravo živilo, saj imajo pozitiven vpliv na dihalne organe in nam dajejo energijo. Uporabne so tudi grozdne peške iz katerih lahko izdelate piling obraz. Zmečkate 7 grozdnih pešk z žlico pšeničnega zdroba in nekaj grozdnega soka, nato pa maso s krožnimi gibi nanesete na obraz. Poleg vina, grozdnega soka, kompotov in kot dodatek k sveže pripravljenim solatam, lahko poskusite iz grozdja pripraviti tudi pravo jesensko poslastico, grozdno marmelado.

Recept za grozdno marmelado ter ostale okusne jedi iz grozdja najdete na Okusno.je

Por - zeleni vitamini skozi vse leto

 

Por je zaradi svoje pestre prehranske vrednosti in pozitivnih učinkov na zdravje cenjeno živilo. Vsebuje vitamine A, C, B1, B2, B6, E, balastne snovi, antioksidante in minerale. Spada med nizkokalorična živila, ki pospešujejo prebavo, znižujejo koncentracijo slabega holesterola v krvi ter krepijo imunski sistem.

Dostopen je skozi vse leto: poletni por je blažjega okusa, uporabljamo ga lahko v obdobju od maja do avgusta, zimskega, ki ima bolj trpek okus, pa od septembra do aprila. Uporaben je kot sveža povrtnina za solate (surovi mladi por) ali pa zamenjava za različne vrste čebul. V juhe in zelenjavne enolončnice, rižote, omake, zelenjavne priloge ga dodajamo zaradi izboljšanja okusa in vonja.

Recept za porovi juho ter ostale okusne jedi iz pora najdete na Okusno.je

Banane - popoln naravni prigrizek

 

Svetlo rumeni sadeži s čvrstim mesom imajo odlike škrobnatih živil, so zdravi, nasitni in lahko prebavljivi. Če želimo, da dozorijo jih moramo hraniti na sobni temperaturi. Zorenje pospešimo tako, da jih položimo v skledo skupaj z drugim sadjem ali pa jih zavijemo v papirnato brisačo ali krpo. V hladilniku jih ne smemo shranjevati, saj lupina postane rjava. Banana je najslajša, ko ni na rumeni lupini nobenega sledu zelene barve in se na njej pojavijo rjave pikice.
 Pri nakupu banan moramo biti pozorni, da je lupina nepoškodovana in da sadež ni preveč zrel. Nezrele banane vsebujejo neprebavljiv škrob, ki ga tanko črevo ne more predelati, v debelem črevesu pa fermentira in povzroča vetrove. Ko sadež dozori, se večina škroba spremeni v sladkor. Zrele banane zato niso le slajše, so tudi lažje prebavljive. Prav zaradi lahke prebavljivosti in ker le redko povzročijo alergijske reakcije, so zelo priljubljena hrana za dojenčke.

Banane so izdaten vir kalija, življenjsko pomembne rudnine za delovanje mišic in živcev. Uživanje večjih količin kalija pomaga preprečiti ali znižati visok krvni tlak. Banane pomagajo pri velikih telesnih naporih. Če zaužijemo zrele banane po 30 minutah vadbe, ko je mišična energija izčrpana, nas okrepijo. Ker tako sveže kot tudi posušene vsebujejo veliko naravnega sladkorja, ki hitro preide v kri, jih veliko športnikov, pogosto uživa tudi pred tekmo ali celo med njo. Banane uravnavajo tudi prebavo in pomirijo želodec, izboljšajo razpoloženje, nas umirijo ter uspavajo.

Banane so dobrodošla popestritev pri pripravi različnih jedi. Lahko jih uporabimo za kreme, sadne solate, kot prilogo k rižu, z njimi obogatimo sadni kruh ... Nepogrešljive so v različnih mlečnih napitkih, lahko jih tudi spečemo ali ocvremo. Živila in dišavnice, s katerimi se banane dobro ujemajo so orehi, kava, ingver, cimet, pomaranče ... Bananine rezine lahko tudi posušimo in tako pripravimo bananin čips. Posušene imajo več kalija, vlaknin in energije kot sveži sadeži, vsebujejo pa tudi več sladkorja, zato niso primerne pri dietah za znižanje telesne teže.

Recept za vogalčke z banano in kakavom ...
1 zrela banana
250 g moke
1 žlička pecilnega praška
1 žlica kakava v prahu
125 g sladkorja
1 vrečka vaniljevega sladkorja
1 ščep soli
100 g razmehčanega masla

Priprava: V posodo damo sladkor, vaniljev sladkor, sol, mehko maslo in zrelo banano. Z rokami ali vilicami zmes dobro pretlačimo, potresemo z moko, nanjo presejemo pecilni prašek, dodamo še kakav in vse skupaj premešamo ter zgnetemo v mehko testo. Pečico vključimo na 180 ° C in na pekač položimo papir za peko. Testo zvrnemo na pomokano  površino in ga razdelimo na 4 dele. Iz vsakega dela pripravimo za dva prsta debel svaljek, ki ga poševno režemo, da dobimo trikotnike. Razporedimo jih po pekaču in pečemo 10–12 minut.

Opomba: Tile piškotki so najboljši še topli. Ker je priprava enostavna, so odlični za takrat, ko na hitro potrebujemo nekaj sladkega :)